12 ноември: Полицаи бият студент в Художествената галерия пред персонала (видео)

Петък, 22 Ноември 2013 15:08 Публикувана в У нас Прочетена 1307 пъти

Оказва се, че охранителните камери, които следят за нарушители, се превръщат в неудобни свидетели за полицията. БTV излъчи кадри, на които се вижда как полицай преследва и бие студент от "Ранобудните" в сградата на Националната художествена галерия. Кадрите са от 12 ноември, когато младежите окупираха сградата на Народното събрание. На метри от Националната художествена галерия протестиращи опитват да спрат депутатските коли. Магистърът по интелектуално право от УНСС Сава Чапанов препречва с тялото си пътя на политиците, след което полицаите тръгват след него.

„Тръгнаха да ме гонят няколко човека, опитаха се да ме задържат. На мен не ми се стоеше 24 часа на пейка в РПУ-то и побягнах, защото не е приятно за дребно нарушение да прекараш 24 часа”, разказва той.  Студентът се скрива в най-близката сграда - на Художествената галерия. На кадрите от охранителните камери се вижда как е застигнат от униформен на стълбището в галерията и полицаят го издърпва за косата и го удря. 


„Влязоха след мен, започнаха да викат, да ме заплашват „Лягай долу на земята!". Нещо от рода:„Ще те смачкам”. След като изпълних полицейското разпореждане, а именно легнах на земята, човекът, който продължаваше да сипе заплахите срещу мен, дойде, хвана ме, започна да ме води към вратата и ме удряше по гърба”, казва младежът. 


На въпрос дали е провокирал по някакъв начин служителя на реда, Чапанов отговаря:
„Провокирал съм ги с гражданското си неподчинение най-вероятно. Те това искат - данни, да ни накарат да се уплашим, да ни набият...”.


Заради проявеното гражданско неподчинение Чапанов е задържан от полицията, а после освободен. Не са му повдигнати обвинения и затова не подава жалба срещу полицая за насилие. 


От кадрите от камерите се вижда още, че почти всички служители в галерията наблюдават задържането на студента. Свидетели са директорът на галерията Бисера Йосифова, шефът на охраната, както и куратори. Те отказаха коментар с мотива, че ще изгубят работата си, ако застанат пред камерата на bTV. От МВР също се въздържаха от коментар.

 

Видеото с репортажа на бТВ можете да проследите тук:
http://www.youtube.com/watch?v=Vi4ZWsw_a4o#t=185

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 16:09
Влезте, за да коментирате