Печат на тази страница

Преподаватели на "ранобудните": Нарушава се конституционният ред

Петък, 22 Ноември 2013 17:58 Публикувана в У нас Прочетена 1025 пъти
Оценете
(2 гласа)
Преподаватели на "ранобудните": Нарушава се конституционният ред Проф. Георги Близнашки, който присъства на площада пред МС от първия ден на протестите. Снимка: bTV,

С отворено писмо до президента Росен Плевнелиев преподавателите от Софийския университет, подкрепящи протеста срещу правителството, осъдиха прекомерното използване на сила срещу мирно протестиращите хора в столицата. Те обявиха, че се нарушава конституционният ред, и те ще сезират европейските институции по този въпрос.„Силата се заменя от силовост“ срещу гражданското общество, подчертаха преподавателите, според които „силата на закона се подменя със закона на силата“, а студентите заслужават подкрепа заради настояването си за възвръщането на морала в обществения и политическия живот.

В декларация-обръщение, подписана от 114 представители на академичната общност, се заявява ангажимент за съдействие за мирния характер на студентските протести и алармиране на институциите за всички нередности.


След срещата с тях Плевнелиев обяви, че ще изиска анализ на ДАНС за действията на службата към протестиращи граждани и по сигнали за репресия към протестиращи студенти в нощта на 12 ноември и в следващите дни.

 

„Тази българска „иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят „контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне“, каза Плевнелиев и добави, че изкуствено насажданите конфликти отклоняват вниманието от същинските проблеми на обществото.


По-рано днес преподаватели и студенти от Факултета по журналистика към Софийския университет излязоха с подписка срещу засиленото полицейско присъствие и се оплакаха от строгия пропускателен режим, на който са подложени. Те заявиха, че е незаконно да се легитимират с академичните документи, които са предназначени за университетското управление и  не могат да бъдат изисвани от службите на реда. Някои от тях се оплакаха, че са им пребърквали чантите.

 

Факултетът попадна в силно разширената зона за сигурност. Преподавател си спомни, че такъв затегнат режим е имало само при посещението на американския президент Бил Клинтън, но тогава „стройни момчета” само са стояли и са наблюдавали.

 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

 

Последно променена в Петък, 22 Ноември 2013 19:38
Влезте, за да коментирате