Кабинетът ще строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Събота, 23 Ноември 2013 08:15 Публикувана в У нас Прочетена 798 пъти

Противно на заявеното намерение да дострои АЕЦ "Белене" кабинетът проучва възможността да се строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По този повод министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е на посещение в САЩ. През следващите няколко месеца той ще предложи на правителството да вземе решение за мандат за преговори с "Уестингхаус" за строежа на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Стойнев обясни, че тъй като „Росатом” съди България за строежа на АЕЦ „Белене”, проектът е замразен.

До 6 месеца ще има и готов финансов модел за публично-частно финансиране на 7-и блок. Ако всичко върви по план, през 2016 може да започне реална работа по строежа на новите мощности, което отнема още 5 години.

 

Стойнев разгледа най-новия реактор на АР-1000 на компанията "Уестингхаус", който е известен с изключителните си мерки за сигурност, съобщи bTV. Директорът на "Козлодуй" Иван Генов обясни, че системите за сигурност на такъв реактор не изискват наличие на ток .
Именно такъв реактор трябва да се използва за строежа на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", който да допълни ядрените мощности на страната през следващите 15-20 години, когато от експлоатация бъдат спрени 5 и 6 блок.


"Това е възможно най-модерната технология от гледна точка на сигурността на населението. Тази технология е необходима на българската държава. Голямата част от финансирането ще дойде от Ексимбанк, което ясно показва, че САЩ се ангажират с бъдещото развитие на нашите взаимоотношения в икономиката и в енергетиката", подчерта Драгомир Стойнев.
Първо, ще имаме възможност да съпоставим две различни технологии. Второ, това ще бъде диверсификация на горивните ресурси в ядрената енергетика, защото тук става дума за едно ново ядрено гориво.


Но не трябва да се забравя, че самият процес на съхраняване на това отработено ядрено гориво е доста сложен. По тази причина този въпрос трябва допълнително да се анализира, за да се намери най-оптималния вариант.


Най-важният въпрос, който стои пред изграждането на новата ядрена мощност, е свързан с финансирането на бъдещия проект - дали това ще е БЕХ, частна фирма или смесена компания. Изграждането по американска технология донякъде ще бъде плюс за по-лесното намиране на финансиране, защото става дума за технология, която се изгражда в цял свят. Сравнително по-достъпни ще бъдат кредитите.

Последно променена в Събота, 23 Ноември 2013 08:27
Влезте, за да коментирате