Печат на тази страница

Костадин Чакъров: БСП не е национална партия, а Станишев е отвън

Неделя, 24 Ноември 2013 20:28 Публикувана в У нас Прочетена 1923 пъти
Оценете
(4 гласа)

„БСП не е национална партия, а Сергей Станишев е отвън. Той дори не е роден тук”. Това каза съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия. На въпроса как Тодор Живков би приел извинението на Станишев за „възродителния процес” той отговори, че би го изгонил от България, като „го натовари на каруца, която да дрънчи оттук до границата и да го оплюят всички по пътя”. Чакъров е убеден, че именно кадрите на БСП са ограбили България, защото те са били на възлови постове в икономиката при приватизацията. Позитановци и един митинг не могат да направят, затова и потрябва пълнежът на ДПС.

Чакъров си спомни, че семейството на Станишев на първо място поставяло Съветския съюз. Баща му непрекъснато се позовавал на Михаил Сергеевич (Горбачов) и говорел за перестройката. Като шеф на международния отдел в ЦК на БКП е вбесил Живков с нечуван гаф пред дипломатическия корпус. В изказването си той поставил съветските интереси пред българските. Живков изпратил втория човек Милко Балев при него да му предаде, че ако отново си позволи такова изказване, ще премине на научна работа.

 

Майка му Дина Станишева в Института по български език на БАН ратувала за македоно-български език. И при нея Живков пратил Балев да я накара да млъкне, защото щял да я изпрати там, откъдето е дошла. „А това място е много лошо”, повтори Костадин Чакъров. Тя е от Биробиджан в Еврейската автономна област на Русия”.(Биробиджан е в Сибир, разположен е на Транссибирската железница, в близост до китайскатаграница-бел.ред.).


Перестройчиците в БКП се отнасяли към „възродителния процес” с голям ентусиазъм, каза още Костадин Чакъров.“Петър Младенов непрекъснато говореше на Живков, че целият свят стои зад нас и непрекъснато го насърчаваше. Същото правеше и Андрей Луканов, но той стоеше малко по-настрана от случая”, каза Чакъров.


Според него турската директива е била да се стигне до сблъсъци и именно от турска страна са карали хората да напускат страната. “Живков каза на турския посланик: “Не ги гонете тези хора”.


“Когато комунистите станем фактор във властта, ще извикаме европейски специалисти, които да разгледат реално ситуацията с „възродителния процес”, каза още Чакъров.

Последно променена в Неделя, 24 Ноември 2013 21:57
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате