Братът на Филчев оневинен по давност

Понеделник, 25 Ноември 2013 10:29 Публикувана в У нас Прочетена 893 пъти

Разследването за контрабанда на антики срещу Ангел Борисов - брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, е прекратено заради изтекла 15-годишна давност за наказателно преследване. Това каза говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова пред "Сега". 

Преди почти 20 години - на 7 март 1994 г. в самолет на "Балкан" от София за Ню Йорк е разкрита контрабандна пратка с над 3000 сребърни, медни и бронзови римски монети, апликации, фрагменти, накити. Кашонът с ценностите е върнат в България. Започва разследване за контрабанда в особено големи размери и за неразрешен износ на паметници на културата. Антиките са оценени на 44 747 британски лири и 24 317 марки. Случаят е определен като особено тежък, понеже е извършен от "международна организация за търговия с исторически ценности". 

Разследващите стигат до Ангел Филчев Борисов и на 22 декември 1997 г. му повдигат задочно обвинение, защото той е в САЩ. Наблюдаващият прокурор Стелиана Кожухарова издава постановление за неговото издирване и задържане. На 13 май 1998 г. той е задържан на ГКПП-Калотина на влизане с кола в България. 6 дни по-късно и.д. районният прокурор на София Кирил Иванов прекратява делото, защото не били събрани достатъчно доказателства срещу Борисов. Братът на главния прокурор получава паспорта си обратно и напуска страната. Кирил Иванов в момента е във Върховната касационна прокуратура. 


Преди да прекрати разследването, прокуратурата го е възобновила. Тази процедура се наложи, след като през 2009 г. от обвинението признаха официално, че досъдебното производство срещу Борисов е изгубено или унищожено. За загубеното дело дори тръгна разследване срещу неизвестен извършител, по което работи районната прокуратура. То е образувано за документно престъпление - според Наказателния кодекс, който унищожи документ, за да причини вреда, или да набави облага на някого, се наказва с до 3 г. затвор. Давността за преследването на това престъпление е 7 години и половина.

 

Каква е съдбата на това разследване от прокуратурата не  отговарят. Говорителят на районната прокуратура Петър Белчев обяснява, че не може да даде информация, без да има номера на делото, тъй като разследванията по този текст от закона били много. От градската прокуратура пък не знаели номера му. 


Последната информация, която от прокуратурата дадоха преди време, бе, че делото срещу Борисов е проследено до края на 1999 г. - половин година след като зам.-министърът на правосъдието Филчев бе назначен за главен прокурор. На 29 декември папките са изпратени на Върховната касационна прокуратура от столичното следствие. Ден по-късно с постановление на висш прокурор, чието име не се съобщава, делото е върнато в следствието. Оттам следите му се губят.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 25 Ноември 2013 10:42
Влезте, за да коментирате