Червени социолози: Протестите уплашиха властта, но изборите ще са догодина наесен

Вторник, 26 Ноември 2013 09:55 Публикувана в У нас Прочетена 935 пъти

Властта е уплашена. Така бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров отговори на въпроса за насъразмерно големия брой полицаи, които се струпват спрямо броя на протестиращите от управниците в центъра на столицата. Няколко дни по-късно и социологът Андрей Райчев се присъедини към неговата мисъл. Той похвали гражданските протести, които са постигнали огромно завоевание - "да уплашат до смърт" управляващите, но според него са провал от гледна точка на политическите си цели, но не и на гражданските, като гражданите. Райчев каза това на дискусия за българския политически живот през ноември, организирана в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

У нас предстои тежка междунационалистическа война,при която лидерът на "Атака" има един много силен коз - може да събори кабинета, прогнозира социологът проф. Петър Емил Митев. Според него Волен Сидеров е в много особена ситуация. От една страна националистическата вълна, която се е надигнала, е в негова полза, но в същото време тя е и в полза на неговите конкуренти. ГЕРБ ще плаща цената на управлението на Симеон Дянков за антисоциалната политика, която той е водил.

Според Митев, фактът че бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю е посетил "ранобудните" студенти, е знак че САЩ подкрепят протеста им.

Митев отбеляза че през ноември у нас се наблюдава втори пик на протестите и начало на нов отлив, като месецът завършва в полза на правителството. Окупацията на студентите не получи необходимата подкрепа и те се изтеглят от аудиториите, а двата големи митинга на БСП и ДПС и на ГЕРБ илюстрираха социологическите проучвания и доказаха, че българският етнически модел продължава да работи, смята социологът. Той отбеляза още, че митингът на КНСБ е бил различен, защото не е искал оставка, а е настоял правителството да работи и да свърши определени неща в социалната сфера.


Ако не се случи нещо катастрофално, следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат следващата есен, прогнозира социологът Кънчо Стойчев. 

Според Стойчев протестите са най-доброто, което наблюдаваме в страната, но те трябва да се нормализират, да има конкретна, постижима цел.

Според социолога Борис Попиванов февруари ще бъде неспокоен, "защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка", като най-вероятно парламентарни избори преди май няма да има. По думите му през ноември в страната се е утвърдила патова ситуация, при която всяко действие среща противодействие - на протестите отговарят контрапротести, на окупацията-контраокупация, на патрулите-контрапатрули, като враждуващите лагари не могат да извлекат повече от ситуацията и затова е необходимо да се прегрупират. ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака излизат печеливши през ноември, за разлика от Реформаторския блок, допълни Попиванов.

Липсата на динамика около Реформаторския блок, според социолога Първан Симеонов, се дължи на отслабването на протестите през септември и октомври. Той съзря нова опасност - протестите в страната да станат част от пейзажа и да бъдат рутинни.

 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 26 Ноември 2013 10:18
Влезте, за да коментирате