Стоянович назначи активистка на протеста за шеф на несъществуващия "Лувър"

Вторник, 26 Ноември 2013 21:21 Публикувана в У нас Прочетена 1512 пъти

Редиците на протестиращите оредяха с една от най-изявените му активистки, а коментарите на арт гилдията взривиха Фейсбук. Изкуствоведката Яра Бубнова бе назначена в края на миналата седмица от министъра на културата Петър Стоянович за изпълняващ длъжността директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ, известна още като "бъдещия български Лувър"). „Лувър няма, директор има”, иронично отбелязва във Фейсбук бунтарят скулптор Велислав Минеков. 

Повечето коментари са обаче свързани с „обръщането на палачинката” от страна на Бубнова, която осигуряваше артистичната му концептуална подкрепа.

 

През лятото, когато на протеста в навечерието на националния празник на Франция и юбилея на Френската революция манекенката Таня Илиева разголи гръд и пресъздаде картината на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа", Бубнова намери това за естетично: „Не виждам защо в една метафорика и в една ситуация, в която се повтаря един абсолютно познат супер популярен по света символичен оригинал, това трябва да предизвиква такъв вид смущение”, каза тя. Тогава тя бе директор на доста спорния според експерти Институт за съвременно изкуство. 


Съоснователят на Института Лъчезар Бояджиев на 10 септември пуска следния пост във Фейсбук (цитираме го без редакционна намеса):„тоз който приеме назначение на държавна служба от туй правителство, независимо от ранг, контекст и нужда от заплата (или пенсия като директор на нещо...) да не разчита твърде на симпатии, помощ и съдействие... да не говорим, че програмите за дейност и платформите за същност на публичните институции на културата в Б-я или никога не идват, или идват при уволнението... ако правителството не падне - когото назначат, ще изкара 5 години на масраф и далавера. да са му честити...” 


Постът е "харесан" във Фейсбук и от Яра Бубнова. 


Междувременно позицията й към протеста се променя по повод оцветяването на скулптурната композиция пред седалището на БСП. „Мисля, че тази акция е дребно нарушение на реда. Цветовете са съвсем неочевидни и ми става жал за паметника, казва тя на 7 ноември. В дадения случай това е просто оцветяване с цветове, за които оцветителите не си дават сметка какво означат”.

На свой ред на 22 ноември тя публикува свой пост:„За мои приятели, както и за хейтърските сдружения, клубове и индивиди, на 19.11. 2013 съм назначена като ИД директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, пише тя. За неинформираните, тя не е БГ Лувър, нито Бг Орсе или БГ Център Помпиду, тя е националната колекция на изкуство от тези (малко) страни, които не са България”.

Лъчезар Бояджиев коментира: „Е слава богу, че веднъж има адекватно назначение макар и само като и.д., който обаче работи в тази галерия от 28 г и създаването и. Не виждам по-подходяща фигура. Честито и успех!”

Бубнова поема поста от досегашната шефка Ирина Мутафчиева, чийто втори петгодишен мандат изтече. Двете бяха съпернички на предишния конкурс през 2008 г. за шеф на НГЧИ. Тогава обаче ръководеното от Стефан Данаилов културно ведомство предпочете да дадат нов втори мандат на Мутафчиева.


Яра Бубнова е родена в Москва през 1961 г. и завършва висшето си образование в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" през 1983 г., специалност история на изкуството. След това емигрира в България, където живее и работи до днес. Г-жа Бубнова е омъжена за известния художник концептуалист Кирил Прашков.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате