Йовчев: Протестът на 12 ноември бе незаконен, полицията действаше законно

Сряда, 27 Ноември 2013 21:44 Публикувана в У нас Прочетена 1073 пъти

Всички прояви на протестиращите на 12 ноември са противозаконни - от първия до последния момент, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, като отново отрече да е имало полицейско насилие. На тази дата се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите и няколко души пострадаха. От МВР отрекоха униформени да са били някого, прокуратурата също не откри данни за полицейско насилие.

Вицепремиерът твърди, че още от предишния ден в СДВР постъпила информация, че ще се организира блокиране на парламента и бил изготвен план за действия на полицията. Около 20.00 часа на 12 ноември са разкъсани парапетите на Народното събрание, по служителите на полицията са били хвърляни павета и различни твърди предмети. Един час по-късно отново имало атака с камъни и други предмети. Два пъти протестиращите са били изтласкани, каза още Йовчев. През цялото време те са били предупреждавани, че нарушават закона. 

"Трябва категорично да посочим, че става дума за незаконно мероприятие. Налице е грубо нарушаване на обществения ред, увреждане на собственост, неизпълнение на полицейски нареждания, сблъсъци с полицейски служители", подчерта той.  Съгласно законодателството при всички тези случаи органите на МВР имат право да употребят сила и помощни средства. 

"Вижте какво се случва в други държави - във Франция над 70 души бяха задържани за освиркване на парламента и беше употребена сила. В Италия полицаите използваха палки и помощни средства. Да изразим благодарност към полицейските служители, за това, което направиха", добави Йовчев. 

Той увери, че във всичките си действия те са предприели всичко необходимо така, че да не наранят протестиращите хора. На следващия ден са задържани 23 души, срещу които има образувани 4 досъдебни производства – 3 за хулиганство и едно за увреждане на собственост. Наложени са три парични глоби – в един от случаите за носене на забранен предмет. 

По повод сигнали от протестиращи министърът каза, че полицаите са били без отличителни знаци заради заповед от ръководството на МВР. Причината била, че отличителните знаци могат да се изгубят или да наранят някого при сблъсъците. Някои от полицаите пък носели маски заради шлемовете. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 27 Ноември 2013 21:52
Влезте, за да коментирате