Уволниха от ДАНС вербовчика на Буда

Четвъртък, 28 Ноември 2013 09:07 Публикувана в У нас Прочетена 830 пъти

Главният секретар на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) Младен Георгиев е бил освободен по свое желание. Той е подал молба за напускане по лични причини, съобщиха от ДАНС. Преди няколко дни сайтът „Афера” съобщи, че Георгиев е уволнен принудително.

Младен Георгиев беше назначен като главен секретар на ДАНС по време на управлението на Бойко Борисов. През февруари тази година "Бивол" изнесе документи, от които стана ясно, че на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) като информатор. Мотивът за вербуването е бил, че Борисов контактувал с "оперативно интересни лица". Делото на Борисов в ЦСБОП е кръстено „Буда".

Оперативният работник, вербувал Борисов, е Младен Георгиев, който, след като е отстранен от МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки, става шеф в охранителната фирма ИПОН, чийто собственик е Бойко Борисов. 

Когато Борисов обаче става главен секретар на МВР, Георгиев отново е върнат в министерството и се издига до поста заместник-началник на Инспектората.

След разкритията Младен Георгиев излезе с отворено писмо по казуса „Буда", в което заяви, че делото "Буда" е било само форма за легализиране на отношенията им, като Борисов отказал да стане информатор на ЦСБОП.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 28 Ноември 2013 09:13
Влезте, за да коментирате