ДАНС търси сметка и на Орешарски

Четвъртък, 28 Ноември 2013 19:08 Публикувана в У нас Прочетена 978 пъти

ДАНС работи по сигнала на правозащитници срещу премиера Пламен Орешарски заради изразеното от него намерение да уволнява държавни служители, обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Сигналът от Асоциация за европейска интеграция и права на човека е адресиран до него. Той го е предал на Софийската градска прокуратура за проверка, а оттам е препратен на ДАНС. След като се върне, прокуратурата ще се произнесе, каза Цацаров

Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски каза: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни... Стремим се да се освободим от такива хора". Това изявление скандализара много правозащитни организации.


Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) изпрати сигнал до главния прокурор, в който поиска прокуратурата да образува досъдебно производство за злоупотреба с власт. В искането се казваше, че Орешарски е нарушил закона като със заплаха е попречил на граждани да осъществят своите конституционни политически права. Малко по-късно премиерът се поправи и обясни, че уважава всички протестиращите, пояснявайки, че смята да уволнява само служители, които са протестирали в работно време.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Неделя, 01 Декември 2013 17:09
Влезте, за да коментирате