Паси и протестиращ архитект набедени за диверсанти (видео)

Събота, 30 Ноември 2013 10:34 Публикувана в У нас Прочетена 1786 пъти

Соломон Паси е разследван от прокуратурата за диверсия, съобщи самият той по бТВ. Поводът било негово интервю по Нова телевизия, в което той казал, че Башар Асад трябва да си отиде от властта, за да се успокои положението в Сирия.

Друг случай на обвинение от прокуратурата е срещу арх. Миломир Богданов, който през лятото бе малтретиран от полицията посред бял ден на кръстовището пред Софийския университет.  Той заяви, че е един обикновен протестиращ, който представлява хората, които демонстрираха несъгласието си с управлението. download

"На 18 юни тази година бях на площада пред Народното събрание, носех скица на стар мой проект, за да пишем плакати. Говорих с разни хора, когато полицаи дойдоха да ме проверят, мен от цялата група. Поискаха ми личната ми карта и след като я провериха, ми я върнаха. След десетина минути пак дойдоха. Извикаха ме да отида с тях и почнахме да обикаляме. Изведнъж ме завлачиха към колата. Аз отказах и се отскубнах. Успях да стигна до група протестиращи на кръстовището при Ректората. Хората се опитаха да ме спасят, но те ме издърпаха. Тогава явно са ми счупили и пръста на крака. Завлачиха ме за ръката. Закопчаха ме с белезниците и ме вкараха в камионетката", разказва Миломир Богданов. Той е задържан за 24 часа, отива на съд по  указа за борба с дребното хулиганство. Според полицията е имал план да прескочи загражденията на Народното събрание. 


Доказателство за това било чертежът, който архитектът носел, който според органите на МВР бил план на Народното събрание: "На него ясно се вижда, че това е архитектурен проект - най-малкото сградата е триъгълна", споделя през смях архитектът. След като съдията се запознава с т.нар. план, прекратява делото.

 

Срещу него в продължение на повече от два месеца прокуратурата и ДАНС са водили преписка по глава първа от Наказателния кодекс – диверсия, текст, по който хората са били осъждани дори и на смърт преди 10 ноември.

 

Любителски кадри от ареста на Богданов можете да видите тук:

http://bnt.bg/bg/news/usernews/104955/lubitelski_kadri_sys_zadyrjaneto_na_protestirasht

Последно променена в Събота, 30 Ноември 2013 15:25
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

2 коментара

  • Връзка на коментара Светломира Димитрова Неделя, 01 Декември 2013 08:09 публикуван от Светломира Димитрова

    Господин Фрас, мисля, че когато човек обвинява някого за нещо, той трябва да се аргументира. Иначе ще смятаме, че анонимни обвинения от този сорт са просто донос. А ранобудните студенти нямат нищо общо с него, нито той с тях. Побоят и обвиненията срещу него са от лятото, когато студентите бяха във ваканция. С уважение.

  • Връзка на коментара фрас Събота, 30 Ноември 2013 14:28 публикуван от фрас

    Архитект Миломир Богданов е мошеник!! Протестиращите студенти да се пазят от него.

Влезте, за да коментирате