Печат на тази страница

Новият шеф на Южен поток бил в афера със съветника на Станишев Азер Меликов

Събота, 30 Ноември 2013 13:46 Публикувана в У нас Прочетена 1609 пъти
Оценете
(3 гласа)

Новият шеф на "Южен поток" Владимир Инков, като началник на отдел "Управление на проекти и мониторинг" в Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство, е уволнен още в първите дни след изборите през юли 2009 година. С неговия подпис са изплатени парите от скандален проект за 4 млн. евро по програма ФАР  три седмици преди изборите. От парите се е облажил приятелски кръг около премиера Сергей Станишев. Това са съветникът на премиера Азер Меликов, бившият зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски и съветникът на здравния министър Тома Томов, сочи разследване на в. „Стандарт” от 2009 година. Те са прибрали с измама около 1 млн. евро по програма ФАР.

Без да подозират, експерти са записани като консултанти в проекта. После срещу фалшивите им подписи са получени хонорари от десетки хиляди евро за уж свършена работа. На хартия конкурсът през 2006 г. е спечелен от гръцката фирма "Евроконсултантс". Поръчката е за техническа помощ при написването на проекти, с които наши общини да кандидатстват за пари от структурните фондове на Европейския съюз по оперативни програми за регионално развитие. Част от проекта е насочена към обучителни семинари в Министерството на икономиката. Целта е да се повиши конкурентоспособността.

Парите по проекта се изплащат на три транша. През февруари 2008 г. средствата по ФАР са спрени. Тогава е решено парите да се плащат от джоба на данъкоплатеца. Затова само три месеца преди изборите с решаващата помощ на лобистите от властта на гърците са изплатени близо 1,583 млн. евро. После срещу фалшивите им подписи са получени хонорари от десетки хиляди евро за уж свършената работа. 

Като консултант е привлечена и българската компания "Гренобул", свързана с групата около социолога Андрей Райчев, казва Валентин Митев.

Сред изпълнителите е и "Коджент консултинг" на здравния съветник Тома Томов. Договорът му е директно с "Евроконсултантс". Самият той признава, че е наел над 40 експерти. Работил е по проекти за 21 от общо включените 72 общини. Сумата, която има да получава официално, е за над 550 000 евро.

 Далаверата обаче лъсва, когато двама консултанти случайно разбират, че взимат пари от проекта. "Видях името на моя колежка от София сред експертите. Знаех, че в този момент тя работи по друг проект и не би могла да ги съвместява. Попитах я дали участва в този по ФАР и тя падна от удивление", заявява пред "Стандарт" Валентин Митев, който е един от десетината топексперти, привлечени по проекта. Същото се случило и с негов приятел, чието име фигурирало сред консултантите на гърците, но реално няма нищо общо. Двамата колеги предполагат, че автобиографиите им са взети от фирмите-изпълнители на проекта, от предишни техни ангажименти. Със сигурност обаче подписите им под съгласието да работят по проекта и по отчетите за свършената работа, и съответно прибраните хонорари, са фалшиви, смятат експерти. 

Общият брой на привлечените от подизпълнителите консултанти надвишава 200. Изхарчените пари се отчитат по 2 начина - чрез т.нар. протоколи за изработено време - тайм-шийтс и с непредвидени разходи. Фактурите се издават от гръцката фирма "Евроконсултантс". 

"Само като чуете формулировката на проекта - техническа помощ, става ясно, че голяма част от разходите могат да бъдат спестени. По принцип се спазва нормата за 7 часа на ден, но пък никой не може да гарантира дали в това време консултантите само не са пили кафета. Имаше случаи, когато французи си вписваха във фишовете за изработено време двучасовия полет от Париж до София". Това призна пред "Стандарт" експерт от финансовото министерство, участвал в одобрението на проекта на "Евроконсултантс".

Хонорарите на различните експерти са огромни за българските мащаби. "Те варират от 200 до 1000 евро на час в зависимост от продължителността на контракта", разказаха експерти по европроекти.

Ръцете на групата, която стои зад далаверата, се развързват със замразяването на фондове за общо 220 млн. евро по програма ФАР през февруари 2008 г. Малко преди това "Евроконсултантс" са успели да си вземат 1,583 млн. евро за поръчката. 

"След замразяването на парите на практика вече не се упражняваше никакъв контрол от страна на европейските институции. А пък парите трябваше да се платят от бюджета при определени условия, поставени от кабинета", твърдят източниците на "Стандарт" от регионалното министерство. В този момент се появява още една вратичка - изпълнителят чака европейски пари от бюджета, а от другата страна на помощ идват група лобисти, близки до властта, които биха уредили това срещу процент. За тяхно улеснение програмата не подлежи на контрол при изразходването на парите. В този момент е невъзможно да бъдат оценени нито хонорарите на експертите, нито качеството на написаните проекти. Избраните общини тепърва кандидатстват през Министерството на регионалното развитие с помощта на изготвените по ФАР проекти. Част от тях пък изобщо са се отказали да кандидатстват с тях за европари, установява проверка на "Стандарт". 

Излиза, че милионите за написването им са отишли напразно.Въпреки това месец преди изборите "Евроконсултантс" получават 2,4 млн. евро от бюджета. "Отрязаха им от кумова срама около 100 000 евро. Така на практика срещу хвърчащи проекти на 72 общини страната ни уж е усвоила чисто около 3,900 млн. евро. Поне 900 от тях са се върнали в политическите благодетели на консултантската афера", признава експерт, пряко свързан с одобрението на проекта.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 30 Ноември 2013 23:40
Влезте, за да коментирате