Печат на тази страница

Първанов след Боровец: Позитано кадрува зад гърба на Орешарски

Понеделник, 02 Декември 2013 08:18 Публикувана в У нас Прочетена 911 пъти
Оценете
(1 глас)

Президентът на България Георги Първанов (2002 - 2012 г.) препоръча на министър-председателя Пламен Орешарски сам да започне да диктува дневния ред, вместо да работи под диктовката на партийните централи.  Това стана след семинар на двете управляващи партии за политиките на страната – БСПи ДПС в курорта Боровец през уикенда. На него лидерът Лютви Местан заяви, че това правителство е най-силното през целия преход.

Не такава е обаче оценката на Първанов. "Очаквах от Орешарски повече самостоятелност. Той се доказа като много добър финансов министър и изборът му за премиер не беше погрешен. Не бих казал, че някой му въздейства, но че партийните централи определят много от политическите решения, е факт," каза той в интервю за Би Ти Ви. Според него кадруването идва главно от "Позитано", а не от министерствата, а ключовите решения се взимат от тесен кръг.  


Запитан дали ще посъветва премиера да използва парадните входове, отговори, че този въпрос ще бъде решен, когато българите видят реален ефект от управлението. "Протестите ще бъдат по-малобройни и с все по-малка подкрепа, ако има политика, която да повишава доверието", каза президентът. По негово мнение Орешарски не трябва да подава оставка, а не се забелязва алтернатива на неговото управление. "Това, което се случи през зимата, ще повлияе на настроенията и на нагласата на управляващите", прогнозира Първанов.  

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате