Морал и градус: Проф. Драганов е с пробация за шофиране в пияно състояние

Вторник, 03 Декември 2013 07:37 Публикувана в У нас Прочетена 1161 пъти

,Алкохолното матине" с двамата олюляващи се професори, заснето от Ранобудните студенти, не е първото, нито второто прегрешение с алкохол на историка Драгомир Драганов. Той е осъден на „пробация” заради шофиране в нетрезво състояние, научи Свободен народ он лайн. Съдебното наказание предвиждаше проф. Драганов да се явява два пъти седмично в РПУ. 

Решението на съда е след като се оказва, че колоритният професор не само злоупотребява с алкохол, но и проявява рядка находчивост, когато миналата година на 12 май е заловен да шофира пиян. След пътен инцидент на Околовръстното шосе в София в 10 часа сутринта полицаите установяват с дрегер, че Драганов е с 1,56 промила алкохол в кръвта. Той бил зад кормилото на ситроена си порядъчно наквасен, но след отчитането на резултатите от дрегера отказал да иде на кръвна проба под предлог, че изпитва ужас от убождане с игли.

 

Положителният тест за алкохол обяснил с болки в гърлото, които лекувал със специален спрей. Разпространените по-късно показания на ченгетата са, че бившият депутатът е карал колата си пиян и първоначално не е казал нищо за спрея. Срещу бившия народен представител от левицата в 7-ото Велико Народно събрание и от Евролевицата в 38-ото Народно събрание, както и кандидат за кмет на София от партия ЛИДЕР през 2007 г. в 6-о РПУ-София се води следствие. Драганов можеше да отнесе глоба до 1000 лева и да му бъде отнето правото да шофира за година и половина, но той се отърва с пробация. 

Тогава шегобийците разказваха, че още на следващия ден след случката в столичните аптеки е регистриран бум към спрея „Драганов”. 

По-предишния път, когато е засичан от пътни полицаи да шофира, Драганов и бил с 2,1 промила в кръвта. Тогава обаче е разминал глобата. Това е станало преди три години. 

 

Студенти на историка в Алма Матер споделят, че преподавателят им редовно лъхал на алкохол по време на лекции и подозират, че в почивките отскача до съседните заведения на Ректората, за да презареди. На кадрите, заснети от Ранобудните студенти си вижда запоят на историка проф. Драгомир Драганов и шефа на катедра „Археология” до около 5 часа сутринта в сградата на университета. Много от преподавателите се защитиха, че във всички офиси в България служителите се черпят. 


Миналата седмица ректорското ръководство на СУ "Св. Климент Охридски" излезе с официално становище за инцидента с двамата преподаватели от Историческия факултет. То категорично заяви, че няма да прилага двоен стандарт към евентуални нарушения на преподаватели и студенти. Заедно с това ректорското ръководство изказа съжаление, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. „Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция", пише в становището, публикувано на сайта на университета.


Двамата преподаватели вече са дали своите писмени обяснения. Днес ръководството на Историческия факултет ще ги обсъди и ще направи своите предложения за наказания. Последната дума за наказанието на Драганов и Рабаджиев ще е на Ректорския съвет. 

Последно променена в Вторник, 03 Декември 2013 09:53
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара лекар Вторник, 03 Декември 2013 11:06 публикуван от лекар

    Стига сте се подигравали с професора. Вижда се, че има нужда от специализирано лечение от алкохолизъм. Ако има живи роднини, редно е да се погрижат за него, иначе ще свърши зле.

Влезте, за да коментирате