Цветан Василев обявен за банкер на годината с приветствие от Орешарски

Вторник, 03 Декември 2013 09:01 Публикувана в У нас Прочетена 1877 пъти
Цветан Василев обявен за банкер на годината с приветствие от Орешарски Снимка:Интернет.

Наградата "Банкеръ на годината" за 2013 г. беше присъдена снощи за четвърти път на Цветан Василев. "Корпоративна търговска банка АД е един от петте най-големи кредитори в страната, без този ръст да се отрази на стабилността й. Забележителните финансови резултати се постигат в период, когато секторът като цяло свива печалбите си, а повечето балансови показатели на кредитните институции намаляват или остават замръзнали, аргументират се  от вестник "Банкеръ".

Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на КТБ, прие тазгодишната специална награда с думите: "Кризата ни изправя пред големи предизвикателства, но също така предоставя и големи възможности. За "Корпоративна търговска банка" АД периодът 2008-2013 г. беше особено успешен. Ние успяхме да увеличим над 4 пъти активите и над 4 пъти собствения си капитал. Бих искал да благодаря най-вече на мениджмънта на банката, на целия колектив, както и разбира се, на нашите клиенти, които в нито един момент не се поддадоха на напрежението и останаха верни и лоялни на КТБ АД".

 

На награждаването присъства и премиерът Пламен Орешарски, който заяви, че България е от малкото страни с най-сериозна банкова система. Министър-председателят пожела на наградените да утвърждават банковия занаят и да служат за пример, както са служили и досега.  

 

Другите наградени са Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на "Алианц България", Антоан Тусен, Антоан Тусен, главен изпълнителен директор на Societé Générale Експресбанк и Управителният съвет на БНБ.

В началото на управлението си Орешарски обеща, че кабинетът ще преразгледа авоарите на държавните предпрития, депозирани в частните търговски банки. КТБ държи в трезорите си над 50% от тях, показа справка през лятото. Служибният кабинет на Марин Райков взе решение те да се преразпределят, но това досега не се случи. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате