Източник от Еврокомисията: България - черна овца на ЕС, подритва си членството в него

Вторник, 03 Декември 2013 15:13 Публикувана в У нас Прочетена 1170 пъти

"България подритва членството си в Европейския съюз", заяви пред журналиста Веселин Желев високопоставен източник от Европейската комисия, пожелал анонимност. Мнението му е публикувано в блога на Желев.

 "Страната нарастващо губи доверие и създава впечатлението, че тества търпението на Брюксел, добавя той. Чашата почти беше преляла, когато парламентът в София гласува за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Комисията трябваше да се намеси, но това се размина, защото в София бързо отмениха решението. Като цяло обаче политическата обстановка в страната е отровена". 

 

Доверието и в двете големи партии е сериозно пострадало. В БСП това е заради зависимостта на правителството от “Атака”, а в ГЕРБ – заради единодушното им гласуване в подкрепа на мораториума. Оценката е, че като единствена автентично проевропейска сила за момента се очертава Реформаторският блок, но той е “слабоват” електорално.

 

Тревожното у основните партии не е някаква ясна антиевропейска тенденция, а склонността им “да се заиграват с “Атака”", да експлоатират популистки и шовинистични нагласи. Главният риск за България за момента е надигането на крайните националистически формации. 

 

"Ако убият някой бежанец, България ще има проблем, защото веднага ще пристигнат “Амнести интернашънъл” и Европейската комисия и ще питат: Вие що за държава сте?”. Друг риск е прекаленото харчене без никакви ясни изгледи за връщане към стабилен растеж.

 

 В най-добрия случай България се очертава да стане една от “черните овце” на ЕС – като Унгария, която си издейства серия процедури за нарушение и санкции от Брюксел със законодателство в нарушение на общностното, каза източникът. Ако обаче при следващите избори националистическите формации вземат достатъчно гласове, за да влияят на правителството, не е изключено България да стане втората в историята на ЕС страна след Австрия, която да бъде предложена за най-тежката санкция – отнемане на правото на глас, каза източникът.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 03 Декември 2013 15:23

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате