Конституционният съд отмени застрояването на пясъчните дюни

Сряда, 04 Декември 2013 13:32 Публикувана в У нас Прочетена 823 пъти
снимка: inews.bg снимка: inews.bg

Конституционният съд отмени два члена от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които забранява строителството върху пясъчни дюни. Повод за  поправките стана скандалът "Дюнигейт", когато премиерът спря застрояването на пясъчни дюни край Несебър от частен собственик, който пренебрегнал изричната забрана за строителство върху дюни – РИОСВ Бургас и община Несебър. Една от установените причини за нарушението е, че строителството не е регистрирано в кадастъра по закона за Черноморието.

Съдът обяви за противоконституционни чл. 17, ал. 1, т. 6 и чл. 17а, ал. 1, т. 2, съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков.

"Конституцията възлага на публичните органи да осигурят опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Като отчита характера на пясъчните дюни като природно богатство, законодателят ги обявява за публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, позволяващи строителство върху дюните на всички обекти на техническата инфраструктура, не осигуряват разумното използване на тези природни богатства то трябва да отчита значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство, като например националните обекти и общински обекти от първостепенно значение. По този начин законът не създава механизми, които да гарантират, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона "А" и "Б" на Черноморското крайбрежие ще става при баланс между насърчаване на инвестициите, развитието на регионите и общините и създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на Черноморското крайбрежие", написа в мотивите си към КС държавният глава Росен Плевнелиев.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 04 Декември 2013 14:30
Влезте, за да коментирате