Напускането на Георги Марков от ПГ на ГЕРБ било насочено пряко срещу мъчителя му - Цветанов

Новият независим депутат скъсал нашийника, с който Цветанов го е държал „на каишка“, твърдят наблюдатели
Сряда, 04 Декември 2013 15:26 Публикувана в У нас Прочетена 1053 пъти
Новият независим депутат Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ. Според наблюдатели, причината за напускането му е спирането на прокурорския натиск, с който Цветан Цветанов го е държал под контрол.  Новият независим депутат Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ. Според наблюдатели, причината за напускането му е спирането на прокурорския натиск, с който Цветан Цветанов го е държал под контрол. Снимка: БГНЕС

След като напусна парламентарната група на ГЕРБ, народният представител Георги Марков направи изявлението, че прокурорското дело срещу него, което е започнало през 2004 г. е било за него „нашийник“. Това знаково изявление, народният представител направи тази сутрин пред жуналистката Ани Цолова в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. Интервюиран по телефона, вече независимият депутат заяви дословно:

 

Сделката е в миналото, платени са данъците, явно искат по този начин да ме контролират, да ми сложат нашийник. Това са едни бивши полицаи, които скалъпиха нещата и се опитват да контролират ситуацията във Велико Търново“.

Тези думи на Георги Марков са по повод прокурорското дело срещу него по сделката за Свищовската автогара. Делото датира от 2004 г. и беше прекратено буквално преди няколко дни.

 

Изявлението веднага породи лавина от коментари в посока „кой е държал края на каишката ?“. Всички коментатори забелязват „странното“ съвпадение, че Георги Марков напусна групата на ГЕРБ веднага след като престана да бъде занимание на прокуратурата.

 

Едновременно с това, запознатите с листите на ГЕРБ веднага обърнаха внимание, че Георги Марков е влязъл в Народното събрание, след като Цветан Цветанов е направил личен избор между това дали да влезе от Благоевградски или от Великотърновски многомадатен избирателен район. Цветанов избра да влезе от Благоевград и така се оваканти място и за Георги Марков.

 

Застъпниците на тезата, че „нашийникът“ е бил държан лично от Цветанов, обръщат внимание на друга реплика на Георги Марков от тази сутрин, с която той отхвърля всякаква възможност депутатите от ГЕРБ да имат някаква самостоятелност. За депутата от партията на Бойко Борисов той казва:

 

Той (депутатът от ГЕРБ, бел. авт.) влиза, регистрира се и по заповед на хората отпред гласува по определен начин. Обяснете ми, как мога да бъда народен представител и да бъдатпровеждани такива проверки срещу мен? Нямат право, прокуратурата ме разследва въпреки имунитета ми“.

 

Всъщност, проверката срещу Георги Марков датира от доста време преди избирането му за депутат. Точно затова, наблюдателите, които следят от близо ставащото в ГЕРБ смятат, че Марков е бил удобен за Цветанов, защото той го е държал изкъсо във връзка с интереса на прокуратурата към вече назевисимия депутат. Иначе трудно може да се обясни изборът на човек, който е разследван от прокуратурата за предно място в листата на управляващата по онова време партия.

 

Самият Цветан Цветанов се почувствува в крайно неудобно положение, след като от среди близки до ГЕРБ побързаха да обявят, че Георги Марков е взел шестцифрена сума, за да напусне парламентарната група на ГЕРБ. Заместникът на Борсов нарече тези обвинения „спекулативни“ и предпочете да обясни напускането на Марков с „оказан върху него натиск“.

 

Според други обаче, напускането е резултат точно от отслабването на натиска върху Марков, оказван от самия Цветанов. Самият Георги Марков се отзова крайно неласкаво за хората, твърдящи, че се е продал, като ги нарече „памперси“:

 

Не искам да говоря за „памперсите“, които правят тези коментари. Не искам да падам на тяхното ниво. Разбира се, заклевам се, че не съм взимал пари. В каквото кажете мога да се закълна“.

 

Новият независим депутат побърза да се застрахова, че „остава десен човек“ и че няма да бъде човекът осигурил мнозинство на БСП – ДПС, което да няма нужда да се съобразява с „Атака“:

 

Г-н Сидеров да не се притеснява – ще бъде необходим. Аз не напускам партия ГЕРБ, а само парламентарната й група. Ако ГЕРБ не се регистрира и аз няма да се регистрирам, за да не се получи кворум“, коментира бъдещото си парламентарно поведение Георги Марков.

 

Редактор: Теодор Дечев

Последно променена в Сряда, 04 Декември 2013 15:40
Влезте, за да коментирате