Печат на тази страница

Общински съветник предлага жълтите павета да се обявят за културно наследство

Сряда, 04 Декември 2013 16:59 Публикувана в У нас Прочетена 595 пъти
Оценете
(1 глас)
Снимка: в-к Труд Снимка: в-к Труд

Общинският съветник от "Синята коалиция" Вили Лилков предложи жълтите павета в София да бъдат обявени за културно наследство. Лилков внесъл  доклад за разглеждане на идеята си в общинския съвет.

"Състоянието им е лошо и те са застрашени от изхабяване, разрушаване и постепенна подмяна", пише той в предложението си. Според него паветата трябва да бъдат обявени за културна ценност, с което настоящите и бъдещите поколения да бъдат задължени да ги пазят и съхраняват. 

Лилков класифицира паветата като културен ландшафт, позовавайки се на чл. 47, т. 6 от Закона за културното наследство, където се казва, че културният ландшафт е "съвкупност от пространствено обособени устойчиви културни напластявания, резултат от взаимодействие на човека и природната среда, характеризиращи културната идентичност на дадена територия".

"Когато се каже "жълтите павета", изниква усещането за София, за нейния център, за Софийския университет и БАН, за култура и история", аргументира идеята си Лилков и добавя, че те свързват множество паметници в едно неделимо цяло.

 

редактор Яна Михайлова

Последно променена в Сряда, 04 Декември 2013 17:14
Влезте, за да коментирате