Орешарски се оправда за спрените фондове с ГЕРБ, ЕК го опроверга

Четвъртък, 05 Декември 2013 06:57 Публикувана в У нас Прочетена 1235 пъти
Огнян Златев, представител на ЕК в България. Огнян Златев, представител на ЕК в България.

Европейската комисия не е обвинявала конкретни лица или партии във връзка с временното спиране на Оперативна програма "Околна среда", обяви ръководителят на представителството на комисията в София Огнян Златев. Така той опроверга премиера Пламен Оршарски, който по време на парламентарния блиц контрол в сряда заяви, че отговорност за проблемите трябва да се търси от служителите, отговарящи за програмата, а за неупражнен достатъчен контрол - от министрите по околната среда и еврофондовете в периода 2010-2012 г. 

Орешарски не посочи конкретно имената на Нона Караджова и Томислав Дончев, които тогава заемаха тези постове в кабинета на ГЕРБ.


"Бих искал да подчертая най-категорично, че ЕК не е обвинявала конкретни лица или политически партии. Да се твърди нещо подобно е пълно изопачаване на фактите - още повече, че в писмото от 27 ноември, с което Комисията формално информира българските власти за прекъсването, и мерките, които трябва да се предприемат, имена не са споменати", пише в опровержението Златев. 


Той подчертава, че в писмото става дума за системи, които не функционират правилно, а не за отделни лица. И отбелязва, че проектите, по които одиторите на ЕК са посочили за възможни нередности, засягат годините 2008, 2009 (когато на власт беше тройната коалиция, а Орешарски беше финансов министър-бел.ред.) и 2010, така че нито една конкретна партия или конкретно правителство могат да бъдат сочени за единствено отговорни.  


Орешарски обаче заяви: "Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство, трудно може да избяга от тази отговорност". 


Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев е изпратил официално писмо, подписано от Валтер Дефа - директор на ГД "Регионална политика и урбанистично развитие" на ЕК, за преустановяване плащането на искания за междинни плащания по ОП "Околна среда", съобщиха междувременно от пресцентъра на екоминистерството. 


В писмото се посочва, че разплащанията ще са спрени, докато ЕК не получи увереност, че българските институции са предприели корективни мерки. Решението е в резултат на одит, който е установил, че Управляващият орган на ОП не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите. 


 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 05 Декември 2013 07:22

1 коментар

  • Връзка на коментара вера Четвъртък, 05 Декември 2013 08:17 публикуван от вера

    Уроци по лицемерие могат да преподават тия еврочиновници, егати византийците. Вие от сайта не виждате ли, че ви разиграват театър?

Влезте, за да коментирате