БСП върви към закриване на Комисията по досиетата

Четвъртък, 05 Декември 2013 15:56 Публикувана в У нас Прочетена 1285 пъти

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че Комисията по досиетата ще бъде закрита, след като си свърши работата. Премиерът останал с впечатление, че тя е отворила почти всички досиета. "Какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата. След като си свърши работата, не виждам за какво трябва да съществува", коментира Орешарски, цитиран от сайта desebg.com. Вероятно той е останал с подобно впечатление, след като преди две години комисията установи, че братът на премиера Орешарски – Милети, е бил доносник в Държавна сигурност. 

Милети Орешарски, който в момента е адвокат по наказателни дела, е помагал на службите като резидент под псевдонима Заимов. Той е проверен в качеството му на заместник-началник на „Охрана и сигурност“ в затвора в Бобов дол, където е работил на тази позиция до 1990 г. Впоследствие Орешарски става шеф на Бобовдолския затвор 1992 г. до 1994 г. От средата на 2006 до края на август 2009 г. Милети Орешарски е началник на Софийския затвор и директор на Затворническите общежития „Кремиковци“ и „Казичене“. Бившият шеф на Централния софийски затвор участва през есента на 2011 г. в битката за кметския стол в Бобов дол като независим кандидат.


В същото време председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов заяви, че „значението на закона, по който работи комисията по досиетата, отдавна е преминало за българското общество и няма реална полза от него”.В понеделник организациите на бившите кадровите служители на Първо и Второ главни управления на Държавна сигурност поискаха в писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков комисията да бъде закрита. "Имат реални основания претенциите на тези граждански организации (асоциациите на разузнавачите и контраразузнавачите от ДС, б. а.), които не одобряват действието на тази комисия. Вместо да има позитивен характер тя внася разделителни линии в обществото и си струва този въпрос да бъде сериозно обмислен", коментира още Мерджанов.

Новата формула, по която кръговете в БСП, зависими от бившите кадри на Държавна сигурност, вероятно ще се направи опит да се закрие комисията е на нейно място да се създаде Институт за национална памет. За този вариант намекна Атанас Мерджанов. Подобен законопроект беше внесен от депутата от БСП Румен Петков в предишният парламент, но опитът му не мина.В момента няма внесен законопроект за създаването на Институт за национална памет, в който да се предвижда отмяна на закона за досиетата и закриването на комисията „Костадинов”.

 

По време на управлението на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. с приемането на Закона за защита на класифицираната информация беше отменен тогавашния закон за досиетата и закрита комисията „Андреев”.


Според Атанас Мерджанов целта на комисията по досиетата е била да се изчистят подозренията към хората на публични позиции. По думите му е видно, че през последните 7 години това не се е случило, макар че са правени многобройни поправки в самия закон за досиетата и обхватът му непрекъснатото е разширяван. Според него дори и последната промяна, която e била "помпозно рекламирана" за кредитните милионери, не е дала необходимия резултат.

 

Последно променена в Четвъртък, 05 Декември 2013 16:12
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате