Ранобудните отчаяно се браниха срещу промените в Закона за МВР с "Нашата полиция ни пази"

Четвъртък, 05 Декември 2013 19:42 Публикувана в У нас Прочетена 1318 пъти
Ранобудните отчаяно се браниха срещу промените в Закона за МВР с "Нашата полиция ни пази" Снимка: Дневник.

Осем души бяха отведени в две районни управления по време на протеста в столицата, съобщи пресцентърът на МВР. Те са закарани в най-близките районни управления в центъра на София. Полицията и жандармерията бяха видимо повече от протестиращите студенти пред парламента. Протестиращите пред сградата на Народното събрание хвърляха пиратки, камъни, бомбички към парламента. Полицията направи обръщение към събралите се протестиращи граждани да спрат да нарушават обществения ред. Протестиращите скандирха „Оставка” и пееха: „Пацо в Дупница”.

Част от „ранобудните” носеха каски на главите си по примера на протестиращите в Киев и хвърляха по загражденията червена боя. Полицията излезе на площада, извън загражденията. Протестиращите бяха заобиколени от двете страни от полиция и жандармерия, без да се предприемат никакви действия спрямо тях. Ръководството на СДВР също беше на мястото на протеста, зад загражденията. През мегафон протестиращите бяха предупредени от полицията, че ако не спрат да ритат металните заграждения, ще се предприемат мерки срещу тях. Близо половин час продължиха опитите на протестиращите да блъскат и да ритат металните заграждения. Полицията не предприе действия в момента, но многократно ги предупреди да не блъскат металните заграждения и да не хвърлят предмети.


Протестът пред Народното събрание започна в 10 ч. Той бе предизвикан от промените в Закона за МВР. Организаторите - Ранобудните студенти, обявиха, че той предвижда ограничаването на основни човешки права, като това на свободен протест. 


Коментарите в медиите по този въпрос са разделени. Според едни експерти новият законопроект ограничава вътрешния министър да налага ограничения върху националистически протести и стачки, а според други – напротив, дават се повече права на министъра. Ранобудните студенти се обявиха против промените.

Протестиращите носеха знамена и плакати „МВР - манипулираме вашето развитие”, „МВР - Млатим, Влачим, Ритаме” и „МВР - мащабни валутни разхищения”. Музика и барабани съпровождаха протеста. 


Според студентите трябва да бъде чуто общественото мнение и Законът за МВР да не бъде приет, защото с промените се допуска вмешателство в личния живот на хората, толерира се полицейският произвол. По данни на „Ранобудните” България е на 8-о място в света по големина на полицейския апарат спрямо глава на населението, което те също не приемат. 
Ранобудните посочват още, че ще протестират и срещу възможността за легализиране на блокирането на цяла София при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай), както и изземване на образци (ДНК и др.) при всяка полицейска регистрация, а не само при необходимост.


Тази сутрин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред БНТ, че новият нормативен акт отговаря на новата философия и организация в МВР, от която са извадени специалните служби и са останали само полицейските функции. 


Двама от Ранобудните студенти бяха задържани снощи от полицията, след като малко след 19.00 ч хвърляли домати по сградата на МВР и счупили стъкла.  Протестиращите блокираха за кратко и кръстовището пред Военния клуб, където се проведе церемонията по връчване на националния приз "Студент на годината - 2013", на която присъства и министър-председателят Пламен Орешарски. До сблъсъци не се стигна.

 

Протестът продължи и вечерта заради продължаващото заседание на парламента, мнозинството в който реши да заседава докато не се приеме бюджетът. това отново предполага сблъсъци.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 05 Декември 2013 20:15
Влезте, за да коментирате