С какво проектозаконът за МВР подразни студентите?

Петък, 06 Декември 2013 07:27 Публикувана в У нас Прочетена 943 пъти
Вчера полицията арестува две момичета, участвали в акцията на Ранобудните студенти срещу промените в Закона на МВР. Снимка: Фейсбук. Вчера полицията арестува две момичета, участвали в акцията на Ранобудните студенти срещу промените в Закона на МВР. Снимка: Фейсбук.

Полицейските правомощия не се различават с нищо от полицейските правомощия в други страни, това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел в коментар на студентските протести срещу промените в Закона за МВР, предаде "Фокус".

Отговорът дойде ден по-рано. Проектът за нов закон за МВР, който бе внесен от правителството в парламента, бе подложен на критики от Българския хелзинкски комитет (БХК) и от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) по време на публичен дебат, организиран от "Ранобудните студенти" в аулата на Софийския университет. 


Според шефа на правната програма на БХК адвокат Маргарита Илиева един от проблемните текстове е свързан с "допълнителните потенциални възможности полицаите да използват спрямо гражданите сила, помощни средства и оръжие, за да осигурят личната си безопасност". 


Според Илиева друг проблем на проекта е, че той предвижда задължително изземване на образци за ДНК проба на лицата, които подлежат на полицейска регистрация. "В сега действащия закон е предвидено това да се случва, когато е необходимо. Когато съдът проверява, той има основание, на което да разреши или откаже изземването на такива образци". Предвиденият съдебен контрол в проекта се свеждал до парафиране на това, което иска полицията”, подчерта Илиева.


Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, предупреди, че в проекта е отпаднал текст, свързан с това всяко лице да има право на достъп до негови лични данни, обработвани в информационните системи на МВР или Шенгенската информационна система. Така се нарушавало едно основно човешко право. "Става дума за личната неприкосновеност. Част от личната неприкосновеност са личните данни, а част от защитата на личните данни е правото на достъп до тях като принцип. Този принцип не може да бъде изцяло премахнат", смята Кашъмов. Той допълни, че за сметка на отпадналия текст фигурирала възможността органите на МВР да могат да отказват изцяло или частично предоставяне на данни. "Т.е. не само хората нямат право, но и МВР вече има привилегията да откаже достъп", обяви той. 
Дни наред интернет ври и кипи от твърдения, че проектозаконът дава нови, извънредни правомощия на МВР и на министъра.

 

И Илиева, и Кашъмов обаче дадоха да се разбере, че става дума за съществуващи и в момента разпоредби, които са дословно преписани в проекта. От години те са критикувани като порочни. Откритието, че става дума за преписани дословно текстове, mfijdlr въпроса защо тогава изобщо има нужда от нов закон. 


"От 2006 г. насам бяха извършени многобройни поправки - 34", така зам.-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов обясни необходимостта от нов закон. Друга причина била излизането от МВР на няколко служби.

Вчера бе образувано досъдебно производство за хулиганство срещу двамата младежи, задържани в сряда заради участието си в акцията на Ранобудните студенти пред МВР. Също вчера бяха задържани две момичета пред парламента.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Петък, 06 Декември 2013 08:01
Влезте, за да коментирате