Ди пресе: Бил Клинтън бойкотира Петър Стоянов заради осъдения му спонсор

Петък, 06 Декември 2013 09:20 Публикувана в У нас Прочетена 2726 пъти
Петър Стоянов, президент на „Център за глобален диалог и сътрудничество” и президент на Република България (1997-2002), На Кюнг Уон, председател на организационния комитет на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, ПьонгЧанг ‘2013 и Стамен Станчев, генерален секретар на „Център за глобален диалог и сътрудничество”. Снимка: Спешъл Олимпикс България Петър Стоянов, президент на „Център за глобален диалог и сътрудничество” и президент на Република България (1997-2002), На Кюнг Уон, председател на организационния комитет на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, ПьонгЧанг ‘2013 и Стамен Станчев, генерален секретар на „Център за глобален диалог и сътрудничество”. Снимка: Спешъл Олимпикс България

Бил Клинтън бойкотира българския си колега Петър Стоянов. Американският експрезидент демонстративно отказа да отиде на годишната среща на фондацията на нашия екс държавен глава "Център за глобален диалог и сътрудничество" във Виена. Причината за това е тясното сътрудничество между Стоянов със Стамен Станчев, твърди австрийският вестник "Ди пресе". Българският консултант Станчев получи на 3 декември най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния. Българинът беше осъден на 11 години затвор за шпионаж и на 4 години и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група. 

Скандалът обаче не отказа Жозе Барозу от получаването на годишния приз на фондацията."Център за глобален диалог и сътрудничество" започна да развива дейност през 2011 г., а сред нейните основатели са двамата българи и още трима чужденци. В сайта на неправителствената организация Станчев е представен като съветник на световноизвестни компании като Credit Suisse Bank London, STRABAG, OMV, CEZ, Dogan Holding Turkey, SKODA. Сред целите на фондацията пък е "окуражването на комуникацията между бизнеса и политиците на глобално и регионално ниво". На годишните срещи на фондацията присъстват редица световноизвестни личности. 

През май 2011 г. годишната награда на организацията получи Бил Клинтън. Той трябваше да бъде гост и на тазгодишната среща във Виена. Ден преди тя да се състои обаче, генералният секретар на фондацията Стамен Станчев беше осъден в Румъния. Според румънския съд Станчев е консултирал приватизацията на румънски държавни предприятия в своя изгода. През 2005 г. той е основал консултантска група, чрез която се е сдобивал със секретна информация от румънски министерства. В скандала са замесени икономическият министър Кодруц Шереш и министърът на комуникациите Жолт Над, които впоследствие подадоха оставка, пише още "Ди пресе".

ALEXAОще по-скандално е това, че бившият американски президент бе във Виена. "Очевидно американските служби са спрели участието на Бил Клинтън", пише "Ди пресе". Вместо да отиде на галавечерята, президентът се срещнал с американския посланик в Австрия Алекса Веснер. Късно вечерта тя пуснала своя снимка с Клинтън в Туитър, "за да разсее съмненията, че той има здравословни проблеми", пише австрийското издание. 

Вечерта демократът се качил на самолета и отпътувал обратно за САЩ. За да замаже гафа, бившият шеф на НАТО за Европа Уесли Кларк се обърнал към гостите с думите "Бил Клинтън за съжаление не може да изпълни обещанието си". Междувременно "Центърът за глобален диалог и сътрудничество" връчи награди на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, на Феликс Баумгартнер, на петролния магнат и милиардер Михаил Гуцериев и на автократичния казахски президент Нурсултан Назърбаев", допълва "Ди пресе". 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 28 Януари 2014 12:34
Влезте, за да коментирате