Печат на тази страница

Кабинетът Орешарски остави парите на държавните фирми при Цветан Василев

Петък, 06 Декември 2013 15:21 Публикувана в У нас Прочетена 1397 пъти
Оценете
(2 гласа)

Държавните дружества пропуснаха шестмесечния срок, в който трябваше да разпределят парите си в банките така, че никоя да не държи повече от 25% от средствата им, се оказа недостатъчен. Проверка на "Капитал Daily" е установила, че към 4 декември, когато срокът изтече, най-големите дружества, разполагащи и с най-големи депозити, не са спазили нормативни изисквания. Сега директорите им ще трябва да бъдат глобени с половината от заплатите им за три месеца напред, припомня изданието в днешния си брой. Решението бе взето от служебния кабинет на Марин Райков. От министерствата сега или не отговарят по темата, или обясняват, че тепърва ще обобщават и ако трябва, ще глобяват нарушителите.

Данните, публикувани в края на май, показаха концентрация на средства на държавни компании в Корпоративна търговска банка. В началото на управлението си премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще извади парите на държавата от КТБ. И до момента голяма част от държавните дружества, включително и от енергийния сектор, държаха парите си в банката на Цветан Василев.
КТБ бе обвинявана, че по този начин с държавни средства купува влияние, включително и в медиите. При кабинета на Бойко Борисов имаше увеличение на процента на държавните пари в банката. При последните официални справки стана ясно, че КТБ държи почти всички пари на държавните дружества в икономиката и енергетиката. НЕК- 59.4%, Булгартрансгаз-96%, БЕХ-88.2% и „Булгаргаз" - 90.85%. ЕСО не отстъпваше също по-назад - 94.76%.


“Сега сме на етап, когато КТБ може да сложи министрите”, заяви в началото на октомври по Нова телевизия Татяна Дончева, бивш депутат от БСП. Тя директно заяви, че Сергей Станишев е дал на концесия правителството на Корпоративна търговска банка. А всички министри в кабинета са били предварително одобрени от кръга Цветан Василев-Делян Пеевски.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате