Правителството пренебрегнало предупрежденията на Еврокомисията за Южен поток още от август

Събота, 07 Декември 2013 05:40 Публикувана в У нас Прочетена 861 пъти

"Българското правителство е знаело още от август, че има нередности по споразумението с Газпром за Южен поток. Въпреки това бе подписан договор и България бе единствената, която направи първа заварка през октомври", заяви в Панорама по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По-рано през деня това стана ясно от брифиг на Еврпейската комисия.

Държавите членки, сключили договори с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток", са знаели от август, че има нередности със споразуменията и те трябва да се предоговорят, съобщи Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

Еврокомисията е получила двустранните споразумения на страните от ЕС с Русия през февруари тази година, имала е нужда от време да ги анализира, и през август е била готова с оценката си, че те противоречат на европейското законодателство. Още тогава засегнатите страни са били писмено уведомени за това.

Не е вярно, че междуправителствените споразумения с Русия на страните, участнички в "Южен поток", са публични от години, както твърди "Газпром". Говорителката припомни, че само част от тези страни са публикували договореностите в официалните си вестници.

Марлене Холцнер заяви, че проблемът не е толкова в строежа на газопровода, а в бъдещото му функциониране, което трябва да дава достъп по трасето на повече от един доставчик, а това не е предвидено в момента в договорите.

Запитана дали е възможно при "Южен поток" да се приложи опитът от "Северен поток", както предлагат от "Газпром", да се направи изключение от еврозаконодателството, Холцнер припомни, че за северния газопровод е било поискано и дадено временно право на изключение от европейското право.

"Ако "Газпром" помоли за изключение и за "Южен поток", ще преценим дали можем да го дадем - но такова искане не е постъпвало", заяви говорителката. За момента не можем да искаме друго освен предоговаряне, ако "Газпром не се съгласи, тогава държавите членки трябва да се откажат, подчерта тя.

Последно променена в Събота, 07 Декември 2013 05:51
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате