Оневиниха собственика на мина "Ораново" за жертвите през юли

Събота, 07 Декември 2013 06:31 Публикувана в У нас Прочетена 805 пъти
Оневиниха собственика на мина "Ораново" за жертвите през юли Снимка: nikikm.blog.bg.

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник "Ораново". Това е заключението, публикувано на сайта на Благоевградската окръжна прокуратура, след като вещите лица извършиха назначена от нея разширена комплексна техническа експертиза. Изводите напълно оневиняват ръководството и собствениците.

При инцидента в мината на 16 юли четирима миньори загинаха в кално свлачище. Две от телата бяха извадени още същия ден. За издирването на другите бе предприета неуспешна неколкодневна спасителна операция. 


Изненадващо вчера окръжната прокуратура в Благоевград публикува пълния текст на заключението на вещите лица заради "засилен обществен и медиен интерес" въпреки липсата на становище на прокуратурата за причината и вината за смъртта на 4-ма души.
Експертизата е придружена със забележка, в която прокуратурата обявява, че "няма да коментира заключението преди приключване на разследването, но ще обсъди всички обосновани мнения, становища и предложения, които ще допринесат за пълно изясняване на обстоятелствата и причините за настъпване на трагичния инцидент".


Докладът на експертите е от над 56 страници, съпроводен е със скици и обстоен анализ на тевтонската структура в района на рудника, начина на добив, детайлно описание на аварията, отговори на 18-те поставени въпроса, условията на труд, природните фактори и др. Припомня се аналогичната авария от 4 октомври 2007 г., при която са загинали други двама миньори. 

Общият извод е, че трагедията е нямало как да бъде предотвратена. Същото обяви още на 2 октомври и екип специалисти, нает от концесионера Красимир Михайлов. Сегашният експертен доклад е подписан от 9 души, основно доценти и професори от Минно-геоложкия университет. Прокуратурата обаче е заличила техните имена в публикуваното заключение.

49-годишен миньор от източномаришкия рудник "Трояново-1" е загинал при трудова злополука в четвъртък сутринта. За смъртта му се разбра едва вчера. Предполага се, че е загинал, докато опитвал да отстрани авария.

Последно променена в Събота, 07 Декември 2013 06:44
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате