Най-сетне уволниха шефката на Агенцията по заетостта след серия предупреждения от ЕК

Събота, 07 Декември 2013 08:22 Публикувана в У нас Прочетена 1093 пъти

Кабинетът се съобрази с исканията на Европейската комисия и освободи изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.Европейската комисия три пъти изпраща писма до управляващите, в които предупреждаваше, че не е доволна от начина на управление на парите от Европейския социален фонд.

Първото писмо е изпратено още при предишното правителство и министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов. Второто е до сегашния вицепремиер Зинаида Златанова, а третото бе изпратено вече лично до премиера Пламен Орешарски. То предупреждаваше, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд. 

 

Зинаида Златанова заяви,че  вината е на бившия социален министър Тотю Младенов, който крил писмото за забавени плащания по европейски проекти. Тя разбрала за случая, след като от Брюксел се обърнали към нея. 

 

Новият директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов и магистър по международни икономически отношения от УНСС, съобщиха от пресслужбата на социалното министерство.  

 

Ангелов "има дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международните проекти", а също и че "владее отлично английски език". По времето на тройната коалиция Ангелов е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта. Бил и нещатен експерт към Народното събрание по въпросите на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейското. От лятото на 2008 до март 2009 г. е бил главен и административен секретар на Държавен фонд "Земеделие".

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате