Жесток побой над емигранти в Любимец. МВР: Нямат счупвания

Събота, 07 Декември 2013 10:39 Публикувана в У нас Прочетена 1459 пъти
Момчето със смазани бъбреци, за което се твърди, че няма счупвания. Снимка 24 часа. Момчето със смазани бъбреци, за което се твърди, че няма счупвания. Снимка 24 часа.

Български полицаи са упражнили зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Това съобщи алжирският посланик в София Ахмед Буташ в изявление пред “24 часа”.

2Инцидентът е станал миналата събота вечер и посолството на Алжир смята да разгласи случая пред международните организации за защита на правата на човека. Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви посланик Буташ.

3Драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците, служителят хвърлил жетона на земята, като на куче. Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които стигнали до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когатов лагера дошли цивилните.


4В 1 ч след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.


На сутринта били върнати в лагера. Един от алжирците не може да ходи и в началото се съмнявали, че е със счупен таз. После се оказало, че няма фрактура, но е ритан в бъбреците, които спрели да функционират, и заради силната болка не може да се движи от кръста надолу. На този човек не е оказана първа медицинска помощ, а на други пострадали са отказани лекарства и медикаменти, казаха още от посолството на Алжир.


МВР: При потушаване на бунт са ранени двама полицаи
Имало е опит за бунт в дома в Любимец, където са настанени нелегални имигранти. При възстановяване на реда са пострадали двама полицаи, коментираха от МВР. Всички алжирци, които са имали наранявания или оплаквания, са били прегледани от лекар, но не са констатирани счупвания.

Според данните на полицията причината за безредиците е желанието на нелегалните имигранти да излязат от дома, в който са настанени, но това не е било допустимо.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 07 Декември 2013 10:58
Влезте, за да коментирате