Валя Балканска: "Ефрем Моллов има скакалци в главата за някаква помашка партия"

Неделя, 08 Декември 2013 09:04 Публикувана в У нас Прочетена 1525 пъти

Легендарната народна певица Валя Балканска е възмутена от новосъздадената партия ПОМАК. "В този наш хубав град не виждам къде му е мястото на това нещо“, каза тя в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. "Космическият глас" и лидерът на партията Ефрем Моллов са от Смолян. По адрес на Моллов Балканска заяви: „Не виждам този човек, на който са му вкарали някакви скакалци в главата, че има някаква помашка партия“. 

Валя Балканска, която е набедена за помакиня, е категорична, че се чувства българка. „Аз тъпча българска земя, ям български хляб“, каза тя и продължи по адрес на Моллов: „Сигурно някой му брои паричките и той намира надмощие над това нещо и не се осъзнава. Кой е разделен, за да го обединяват? Заради една бълха, един юрган няма да делим. Заради един човек не вярвам, че хората ще постъпят неразумно“. На твърденията, че помаците говорят различен език, тя отвърна: „Българите къде са, като говорят същия език. Това е родопски диалект, старобългарски език. Светите Кирил и Методий азбуката като са правили, дали са смятали че ще има такава партия – помаци?“.

По повод искането за извинение за „възродителния процес” певицата беше категорична: „За 500 години робство кой ще ни се извини, Баташкото клане кой ще ни се извини?“. „Аз от 13-14 годишна съм се осъзнала, че тъпча българска земя“, каза Балканска.

 

Балканска не е родена християнка, а приема християнството по-късно. Тя сподели, че всички в семейството й и в семейството на мъжа й са били с български имена и самосъзнание. Балканска призова българите мюсюлмани „да не се поддават на такива безумия, защото ние сме хора на тази земя и ще си отидем от тази земя, а ще страдат назад нашите деца“. 

Последно променена в Неделя, 08 Декември 2013 13:24
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Български българин Неделя, 08 Декември 2013 12:48 публикуван от Български българин

    Какво може да кажа най-тъпата възродителка, заради което шовинистите и купиха три апартамента, че даже отгоре на това открадна една народна песен като и промени текста до неузнаваемост според възродителите и от Дружба - Родина.
    Продажница и сребролизолюбка.

Влезте, за да коментирате