Муравей Радев: Станишев върви по пътя на Виденов. Догодина балонът се спуква

Неделя, 08 Декември 2013 14:47 Публикувана в У нас Прочетена 1654 пъти

Видимо се наблюдава, че Сергей Станишев върви по пътя на Виденов. Приемането на бюджет посред нощите изглежда запазена марка в управлението на БСП, заяви пред bTV финансовият министър в кабинета на Иван Костов Муравей Радев. Той припомни времето на Жан Виденов, когато до тъмни доби са се гласували текстове от най-важния закон на държавата.  Радев разказа как депутатите са заседавали повече от 24 часа, а депутатът от БСП Ангел  Димов направо си легнал на банките. Междувременно Народното събрание освен удължаване на работното време си гласувало да му бъдат доставени одеяла. След това един камион стоварил войнишки одеяла от сливенските казарми. 

Бих искал чрез вашето предаване да се обърна към Сергей Станишев. И с това, което му кажа да се опитам да го предпазя да не го сподели съдбата на Жан Виденов. Преди изборите още Сергей се закани, че ще вкара повече държава икономиката. Сякаш държавата е е достатъчно в нея. И започна да изпълнява тези закани. В бюджет 2014 един огромен финансов ресурс е централизиран. И ще се изразходва извън санкцията на парламента. Така правеше Жан Виденов. Сегашното мнозинство се опитва да задържа непазарно някои цени. Точно така правеше и Жан Виденов, посочи бившият министър. Според него най-голямата опасност, която се крие в бюджета, е липса на всякакво желание за истински реформи в бюджетната сфера. 

Огромен паричен поток в бюджета потъва от нашите данъци, заяви Радев, който описа състоянието на управлението с нереформирана система, надутите бюджети за здравеопазване, образование, публична администрация и т.н. Българската икономика не е в състояние да генерира достатъчен ресурс, с който да издържа тези неприлично затлъстели системи, категоричен бе той. 

И за да ги поддържа в този си вид, с този бюджет който сега правят, трябва да вземат заеми - държавен дълг, добави Радев. Според него политическите централи, които управляват България манипулират Станишев и управляващите. 

Например с решението за 20% на ВЕИ днешните управляващи вместо да направят дългосрочна национална стратегия, съпътствана от радикална реформа, пазарна реформа в областта на енергетиката, приемат палиативни мерки, за да задържат цените. Пламен Орешарски знае, че не се прави така, но той не може да се противопостави. Задържат панически цените и надуват един балон, който догодина, като се спука, ще има шоково нарастване на цените, прогнозира бившият финансов министър. 

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате