Печат на тази страница

Ефрем Моллов: Защо Политическа партия „ПОМАК”

Пълен текст на словото на Ефрем Моллов при създаването на Учредителния комитет на ПП „ПОМАК“
Неделя, 08 Декември 2013 18:07 Публикувана в У нас Прочетена 1362 пъти
Оценете
(13 гласа)
Ефрем Моллов.  Ефрем Моллов. Снимка: Novini.bg

Редакцията на „Свободен народ online“ следи от близо развитието на дискусията около миналото и перспективите на българите мюсюлмани, помаците в България. Опитваме се да дадем и свой скромен принос в изясняването на много факти и тълкувания от историята на взаимоотношенията на българите – християни и помаците през последните сто години. Естествено, ние следим внимателно и събитията около учредяването на новата политическа партия „Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура“ - ПП „ПОМАК“. Смятаме, че на това събитие трябва да се отдели много сериозно внимание, както при отразяването на фактите, така и при тяхното тълкуване и анализ.

По-долу, предаваме дословно, за сега без коментар, словото на г-н Ефрем Моллов произнесено днес при сформирането на Учредителния комитет на ПП „ПОМАК“. Ето и самия текст, любезно предоставен ни от Учредителния комитет:

 

Уважаеми дами и господа,

 

Събрали сме се да започнем процедурата по учредяване на политическа партия „ПАТРИОТИЧНО ОБЕДИНЕНИЕ ЗА МНОГООБРАЗИЕ, АВТЕНТИЧНОСТ И КУЛТУРА” с абревиатура ПП „ПОМАК”. Нищо ново и нищо лошо под слънцето, но когато съобщихме, че ще се създава партия с такова съкратено наименование, отгласът бе неистов, страшен, непремерен и по общо мнение, изразителите бяха неподготвени по темата. Как така абревиатурата на една новосформираща се партия може да предизвика такъв обществен дебат? Може защото:

 

Доказа се верността на поговорката „гузен негонен бяга;

 

Възродителите се уплашиха, че може да им се потърси отговорност;

 

Темата табу излезна на бял свят, а тя крие много подводни рифове;

 

Старата „Държавна сигурност” видя, че се изпуска „духа от бутилката”;

 

Партията „майка” със своите „чеда”, така наречените партии на статуквото, заподозряха в новия проект своето отмиране и закриване;

 

За първи път се прокрадна идеята за Обединение на всички групи в обществото на основата на самоопределението, общите човешки ценности и равните права пред закона.

 

Съвкупността от всички тези причини и фактори в крайна сметка показа, че България вече има своя изход от „резултатите, постигнати от прехода към демокрация”. Видя се, че има път, който да изведе Държавата и Народа от това посткомунистическо блато. И друго много важно, преходът в България ще приключи, когато ПП „ПОМАК” със своя нов модел вземе властта в държавата. Затова създаваме тази нова партия, да Обедини всички здрави сили в България в името на Просперитета и Развитието.

 

Ние нямаме и не желаем партийните субсидии, нямаме спонсори - олигарси, няма при нас червени велможи и агенти и сътрудници на омразната „държавна сигурност”. Но ние имаме вярата, че сме човеци и вършим праведно дело. Показваме ценности и морал, завещани от дедите ни. Показваме, че сме люде. Това е нашата кауза.

 

Ние не разделяме хората в Родината ни на леви, десни, центристи, на християни, мюсюлмани или атеисти. За нас всеки човек с ценности и желание за съвършенство е най-добрия човек. Само такива люде могат да са верни на каузата и да работят всеотдайно за Народа и Държавата.

 

Реално живеем вече във време ново. Време на пробуждане и осъзнаване. Дошло е ново Възраждане в нашите земи. Имаме уникалния шанс да градим Европейското Бъдеще на България. Бъдеще без разделение, Бъдеще на свободните хора, Бъдеще без икономическо и политическо робство, Бъдеще без диктатори, партийни величия и полицейщина, Бъдеще на можещите и проспериращите.

 

Какво трябва да направим? Необходимо е:

 

Да изкореним страха от сърцата си;

 

Да забравим злобата и егоизма;

 

Да оставим на страна всичко, което ни разделя и прави врагове;

 

Да си спомним заръките на старите поколения.

 

Нужно е да възродим разбирателството и братската любов. Да си наложим волята да правим само добри неща. И тогава ще дойде Европейското Бъдеще на България и Народа ни.Какво предлагаме?

 

Предлагаме нов модел на човешки взаимоотношения, нов модел на политическо управление. Предлагаме Бъдеще на всички нас, без разлика на религиозна, етническа или всякаква друга основа. Предлагаме кауза, свещена за всички. Каузата на Единството, Обединението и Просперитета на България. Каузата на човешкото ни достойнство и чест.

 

Тази наша кауза е чиста и свята. Нашата цел е да превърнем България в Държава на хората, да изградим модел, който не е правен досега. Държава, пропита от Морал, Човешки ценности и Единство.

 

Това можем да направим и това Ви предлагаме.

 

Вярваме, че всички можем да бъдем съмишленици и братя.

 

Нека бъдем достойни за любовта и уважението на нашите деца и внуци.

 

Да покажем, че сме прозрели Истината, да бъдем Братя и Единни за България.

 

.Нека загърбим различията си в името на едно общо Бъдеще. Да покажем, че сме люде, истински човеци и след като успяхме с общи усилия да направим Съединението, да извървим и последната крачка. В този исторически момент в гр. Пловдив да извършим и акта на Обединението. Обединението, което ще тласне България напред в своето икономическо развитие и просперитет на Народа. Трябват много малко усилия, но е дошъл моментът този път да бъде извървян.

 

Всички Велики дела в света са започвали като че ли от нищото, изневиделица. Осъществявани са от хора, които наричали „луди или обладани от бесове”. Но все пак същите тези хора са успявали независимо, че не са се вписвали в създадените преди това стандарти и стереотипи. И сега нас ни наричат „луди”, но ще цитирам двама известни човека. Единият е Иван Вазов, който казва „ .. лудите, лудите, те да са живи ..”, а другият е Стийв Джобс, който казва „Наздраве за лудите! За аутсайдерите. За бунтарите. За размирниците. За кръглите пирони в квадратните дупки. За тези, които виждат нещата различно. Те не обичат правилата. Те не изпитват уважение към статуквото. Можеш да ги цитираш, да не се съгласяваш с тях, да ги възхваляваш или да ги очерняш. Но единственото, което не можеш да направиш, е да ги игнорираш. Защото те променят нещата. Те тласкат човечеството напред. За някой те може да са луди, но за нас са гении. Защото хората, които са достатъчно луди да си мислят, че могат да променят света, са точно тези, които наистина могат да го променят”. Това сме ние, хората, които ще променим България.

 

Ще спомена и думите, изречени на смъртния одър от Великия хан Кубрат. Той прави завет към своите синове, като заръчва: да правите, да струвате, но да останете братя докрай и винаги заедно.

 

Това е формулата, Обединение чрез Братство. България показа досега, че е гонила многократно своите синове, но дойде времето, когато прогонените се указаха повече от тези, които са останали. Това е Грехът, който трябва да се изчисти и изкупи.

 

Необходимо е всички синове на България да се съберат и Обединят в името на общото ни Бъдеще. Това е новият модел. Това е призивът на новите „луди”. Това е Бъдещето на Родината ни.

 

Редактор: Теодор Дечев

1 коментар

  • Връзка на коментара Съединист Неделя, 08 Декември 2013 19:23 публикуван от Съединист

    Е, браво, бпаво и поздравления, а досега медиите разправяха какви ли не измислици за тази партия и за този човек.
    Личи си, че в България има много грамотни и съвестни помаци и други подобни хора от другите етноси.
    Вече, само заради тези думи и аз стават член на тази нова партия и техен фен, макар, че съм българин със смесен брак между туркиня и българин.

Влезте, за да коментирате