Все пак МВР ще ни подслушва за два пъти повече пари, отколкото досега

Вторник, 10 Декември 2013 07:37 Публикувана в У нас Прочетена 1100 пъти

Правителството упорито се е заело да превърне новосъздадената агенция за подслушване в мегаструктура, подобна на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Предизборното обещание на БСП бе, че няма да допусне свръхупотреба на специални разузнавателни средства (СРС) както по времето на ГЕРБ, пише в. „Сега”. Вместо това, след като увеличи почти двойно парите за слушане и следене за следващата година, кабинетът без много шум е прехвърлил за ползване близо 100 имота на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Решението е било взето на закрито заседание миналата сряда. Всички имоти са собственост на МВР и се предоставят безвъзмездно.

ДАТО получава 76 имота, които са част от други сгради, както и изцяло още 20 имота. Част от терените обаче са секретни, което означава, че предоставеното недвижимо имущество може и да е доста повече. 


Подслушването на практика технически остава в МВР. От списъка с имоти става ясно, че ДАТО получава доста голяма част от сградата на вътрешното министерство на столичната ул. "6 септември", а също и почти целият пети етаж от Столичната дирекция на полицията. Агенцията ще има сгради във всички областни градове. Интересни са и сградите със специфично предназначение, които й се предоставят. Сред тях е базата на бившата ДОИ край язовир "Искър". Също и имот в местността Тихина край Варна, където има поделения на командосите от военноморските сили. 


Още при внасянето на бюджета за следващата година кабинетът даде заявка, че няма да спази обещанията си да се намалят парите за подслушване и ще създаде поредната мегаструктура. Първоначално за ДАТО бяха предвидени 49.5 млн. лв. Това беше повече от два пъти в сравнение с обичайния бюджет. През последните няколко години за подслушване и следене официално са били отделяни под 20 млн. лв. на година. 


Големият бюджет предизвиква негативни коментари и управляващите решиха да го намалят със 7 млн. лв. и да пренасочат парите към здравеопазването. Това стана след разговори на депутатите от ДПС и БСП с вътрешния министър Цветлин Йовчев. "Той ни увери, че разчетените пари за подслушване, за проследяване ще бъдат три пъти по-малко от времето на Цветанов. Тези пари - 49.5 млн., ще бъдат намалени", обясни председателят на комисията за бюджет и финанси и депутат от ДПС Йордан Цонев. Според него около 12 млн. лв. от тази сума са средства за нова сграда. От списъка с подарени имоти не става ясно дали идеята за тази покупка е отпаднала. Друга голяма част от парите, по думите на Цонев, отивала за сигурност на информацията. Дори и след намалението обаче бюджетът на агенцията за подслушване остава пак двойно по-голям от отделяните досега пари. 


Идеята за създаването на новата структура беше да се отдели подслушването от МВР, за да няма злоупотреби. С този благовиден мотив от една специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР беше създадено почти ново министерство. Само преди дни в "Държавен вестник" бе публикувано правителствено постановление, с което е приет нейният устройствен правилник, с който е отменен друг, приет през лятото. По него агенцията трябваше да е скромна, с малка администрация, мобилна. Сега се оказва, че в нея ще има цели 8 дирекции, сред които "Координация, информационно обслужване и международна дейност", "Човешки ресурси", "Правно-нормативно обслужване","Планиране и управление на финансите", "Управление на собствеността", "Сигурност на информацията", "Вътрешна сигурност" и "Научно-приложни дейности". Освен това е предвидено да има и секретни дирекции плюс териториални поделения, които осигуряват и прилагат СРС. Броят на персонала на новия мастодонт е секретен, но може да се предположи, че само в централната му администрация ще са заети поне сто души, констатира „Сега”. 

Първоначално ДАТО трябваше да бъде единствената служба, която ще може да подслушва и следи. После се оказа, че дирекцията за подслушване и следене в ДАНС остава като самостоятелна единица. Запазва се правото на самостоятелна дейност в тази посока и на двете разузнавания - цивилното и военното.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 07:42
Влезте, за да коментирате