Ню Йорк таймс: Хакнали са сайта на българското МВнР с голи снимки на Карла Бруни. Външно: Няма такова нещо

Вторник, 10 Декември 2013 11:32 Публикувана в У нас Прочетена 1340 пъти

Китайски хакери са проникнали в компютърните системи на външните министерства на България, Латвия, Португалия, Унгария и Чехия чрез писма за голи снимки на Карла Бруни-Саркози, пише в. "Ню Йорк таймс". От българското МВнР не са отговорили на молба на вестника за коментар. Потърсихме пресцентъра на министерството и оттам за „Свободен народ он лайн” отрекоха категорично да се е случвало нещо подобно или да са получавали запитване от вестника.

Кибератаките започнали през 2010 г. и продължават, се казва в доклад на калифорнийската фирма за компютърна сигурност "ФайърАй" (FireEye). 


В документа не се посочват поименно жертвите на хакерските атаки, "Ню Йорк таймс" обаче твърди, че е идентифицирал външните министерства на петте страни чрез електронните адреси на уебстраницата на хакерите. 


Запознат с разследването източник, пожелал анонимност, потвърдил пред вестника, че действително външните министерства на тези пет европейски страни са жертва на кибератаките. 


В доклада на "ФайърАй" не се посочва конкретна хакерска група в Китай, но според експерти списъкът на жертвите сочи, че кампанията се подкрепя от китайските власти. 
Представители на китайското външно министерство са заявили обаче, че Китай не одобрява компютърните атаки и самото тяхно министерство е нападано от хакери. Говорител не отвърнал на молба за коментар.


"За разлика от други групи, които нападат търговски фирми, тази кампания е била насочена към министерства на външните работи", заявява компютърният специалист Нарт Вилньов. 
Китайските хакери изпратили на жертвите си електронни писма с линк, в който се твърдяло, че има голи снимки на Карла Бруни, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. След като се отвори линкът, хакерите получавали достъп до компютърната мрежа на мишената си. Не е установено обаче кои файлове са били откраднати при тези прониквания.
Директорът по научноизследователската дейност на "ФайърАй" Роб Ракуолд уточнява, че фирмата му е уведомила потърпевши, но добави, че в много случаи те реагират с елементарни компютърни защити. 


Вестникът цитира говорител на чешкото външно министерство, който посочва че ведомството му не може да коментира новината, но уверява, че се вземат всички мерки за предотвратяване на проникване в компютърните системи на министерството. 
Говорител на латвийското външно министерство също е отказал коментар по случая, а говорителите на португалското, унгарското и българското външно министерство не са отговорили на молбата на "Ню Йорк таймс".

 

Официалната интернет страница на Министерството на външните работи стана жертва на хакерска атака в деня, в който правителството обвини "Хизбула" за атентата в Бургас в началото на февруари. Част от информацията от сайта на дипломатическото ведомство била свалена и на нейно място са качени два арабски видеоклипа. Ударът бил заради участието на министър Николай Младенов и ролята му в обвинението на ливанската шиитска организация "Хизбула" за бомбената атака в Бургас, както и за "проционистките му действия". На единия от клиповете имало послание на арабски, а на другия - кадри от израелски удари по ивицата Газа.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 13:18
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате