Цветан Василев сложи ръка на "Петрол"

Вторник, 10 Декември 2013 18:51 Публикувана в У нас Прочетена 1205 пъти

Регистрираното преди 5 месеца дружество Алфа Кепитъл АД е закупило над 47% от капитала на Петрол АД, пише в седмичния бюлетин на Централен депозитар. Единият от собствениците на фирмата купувач е тясно свързан с Корпоративна банка на Цветан Василев, съобщи Инвестор.

Продавач на пакета е частен съдебен изпълнител Мариян Николов Петков, като в случая става въпрос за изпълнение върху обезпечените срещу кредит акции. 


Пакетът от акции на "Петрол" бе прехвърлен в началото на миналата седмица на БФБ София, при цена 2 лв. за акция. Вчера книжата на Петрол АД добавиха 12.9% до 2.80 лв. за лот.
Преди сделката пакетът от акции бе притежание на "Петрол Холдинг", за чийто контрол се води битка между Митко Събев и Денис Ершов.


Учредителите на дружеството Алфа Кепитъл АД са Сентръл Техно Инвест ЕАД и Афлик България ЕАД, става ясно от учредителния договор. Втората фирма е свързана с Корпоративна търговска банка чрез "Фина С", която е изцяло собственост на шефа на банката Цветан Василев.


"Фина С" е инвестиционен посредник, член на Българска фондова борса. Там основен акционер е "Афлик България" в съдружие с Цветан Василев.


"Афлик България" е дружеството, което купи "Корабостроителница Русе" АД. В управата на "Афлик" са Янчо Ангелов и Бисер Лазов. Първият е в надзора на Корпоративна банка, а вторият участва в управата на "Бромак финанс".


"Афлик" е свързана с корабостроителницата от 2009 г., когато изкупува облигациите на предприятието за 13 млн. евро, а довереник на облигационерите е Корпоративна банка. 
Купувачът има срок от две седмици да прехвърли част от придобитите акции или да отправи търгово предложение към останалите акционери.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Вторник, 10 Декември 2013 18:58
Влезте, за да коментирате