Шефката на ДКЕВР мистериозно подаде оставка (допълнена)

Сряда, 11 Декември 2013 09:02 Публикувана в У нас Прочетена 681 пъти

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка, съобщи Capital.bg,  Причината за оставката най-вероятно е оказваният в последно време натиск върху ДКЕВР да намери начин да намали цените на електроенергията от 1 януари 2014 г., въпреки че последното намаление от 5% вече оголи дефицити от няколкостотин милиона лева, пише изданието. Търсеното орязване на разходите е трябвало да дойде от Електросистемния енергиен оператор (ЕСО), който да намали таксата си за пренос с два лева (т.е. с 30%). Това обаче може да срути финансово и ЕСО.

Тонева е разговаряла с премиера Пламен Орешарски. Върху нея не е оказвано натиск. Тя не желае да коментира официално пред медиите решението си да напусне поста и ще продължи да изпълнява функциите на председател, до избора на нов шеф на регулатора. Премиерът Пламен Орешарски също отказа да коментира оставката на Анжела Тонева по време на пресконференцията след срещата със сръбския премиер Ивица Дачич. 


В Народното събрание депутатът от „Атака” доц. Любомир Владимиров заяви, че оставката на Анжела Тонева идва от лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Освен, че може да се цели едно разклащане на държавата по време на отоплителния сезон, се вижда, че самата комисия ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси, които я притискат от тези лобита. 


Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев заяви: Месеци наред предупреждаваме, че последното решение на регулатора ще доведе до катастрофални последици за енергетиката, заяви Добрев. Той припомни, че това е решението за намаляване на цената на електроенергията с 5% и трансфер от Министерски съвет в размер на 500 млн. лв. за субсидиране на това намаление. „Този трансфер обаче го няма. Тази година се дадоха 75 млн. лв., за следващата година се очакват около 40 млн. лв. Това означава, че само поради това недостигът в системата ще е от 400 млн. лв. Многократно повтаряме, че това ще е недовзет приход на 1 юли 2014 г., ако не и още по-рано. Видяхте в отчетите на НЕК за деветмесечието, че има 114 млн. лв. загуба, но там не са отчетени 250 млн. лв. за разполагаемост. Така че загубата е катастрофална сравнено с която и да е година преди това”, заяви Добрев. 

Според него вече сме свидетели на огромните загуби, които регистрират дружествата. Това е напрежението в енергетиката, за което най-вероятно говори регулаторът. Когато и ако се случат още по-тежки последици за енергетиката, някой трябва да носи отговорност. „Според мен тази оставка е, за да не се прехвърля вината на човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията”, каза депутатът. Той смята, че върху Тонева е приложен натиск още при вземане на решението на 1 август с обещание, че липсващите средства от близо 500 млн. лв. ще бъдат компенсирани от други източници. 

 

Слухове поставят на поста шеф на ДКЕВР сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев. 

 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 11 Декември 2013 11:49
Влезте, за да коментирате