Агенцията по заетостта се сдоби с шеф, разследван за европари

Сряда, 11 Декември 2013 10:59 Публикувана в У нас Прочетена 1282 пъти

Оказва се, че новият шеф на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е стар познайник на медии и антикорупционни институции. Името му изскача от доклади и публикации за скандални сделки с европейски средства по времето на тройната коалиция. При управлението на кабинета "Станишев" Ангелов е бил шеф на отдел в агенцията, а след това административен секретар на фонд "Земеделие", но напуска преждевременно и двата поста. Заради него са спрени европарите по програма Сапард. През 2009 г. тогавашният депутат Мария Капон предава на прокуратурата документи, уличаващи Асен Ангелов. Образувана е проверка, но от държавното обвинение все още не са отговорили на запитването на Mediapool как е приключила.

Пресслужбата на правителството представи Ангелов като доктор по икономика, бивш служител на Агенцията по заетостта и главен и административен секретар на фонд "Земеделие".  Камелия Лозанова бе освободена след дълъг размисъл на кабинета „Орешарски” и три писма на Европейската комисия, последното от които направо до премиера. ЕК не беше доволна от начина на управление на средствата от Европейския социален фонд у нас.


Междувременно в."Преса" писа, че кандидатурата на Ангелов е съгласувана с Брюксел и е харесана оттам. "Доколкото ми е известно, е имало съгласувателна процедура с Европейската комисия, но подобни действия и процедури са приоритет на моя работодател - министърът на труда и социалната политика", казва Ангелов пред Mediapool.

Според доклад от времето на тройната коалиция, когато шеф на Агенцията по заетостта е Сотир Ушев, през 2007 г. Ангелов е участвал в подмяната на оценките на 7 фирми, кандидатстващи за над 5.34 млн. лв. по програмата на Социалноинвестиционния фонд, финансирана със заем от Световната банка. Седемте предложения са подадени в регионалните служби по заетостта в Монтана и Ловеч, които хващат разминаването в оценките и фалшифицирането на протоколите. Назначена е проверка на дирекция "Европейски фондове и международни проекти" към Агенцията по заетостта. Оценките по 7-те проекта са "подменени и значително завишени и по този начин са попаднали в класацията за одобрение на Управителния съвет на Социално инвестиционен фонд", пише в доклада на проверяващите. Агенцията по заетостта коригира списъците на спечелилите финансиране на проекти като изважда 7-те фирми с подменени оценки и информира за случая Световната банка.


Проверяващите установяват също, че подмяната на документите е направена от Асен Ангелов, който по това време е началник на отдел в Агенцията по заетостта и контролира целия процес по изпълнението на програма "Активни услуги на пазара на труда". Ангелов разбира за доклада и готвеното му уволнение. Предприема изпреварващ ход и подава молба за напускане на 14 ноември 2007 г. Месец по-късно е освободен, без да му бъдат наложени каквито и да е наказания.


В доклада подробно са описани констатациите на разследващите за настойчивите опити на Ангелов да оглави дирекция "Предприсъединителни фондове и международна дейност" в Агенцията по заетостта, включително и чрез влиятелна намеса, макар да не отговаря на изискванията за не по-малко от 8 г. трудов стаж. По това време бащата на Асен Ангелов – Румен Ангелов, е депутат в 40-то Народно събрание от партията на Стефан Софиянски – ССД.

След като напуска Агенцията по заетостта в края на 2007 г. , на 4 август 2008 г. Асен Ангелов отново става държавен служител. Този път е назначен за административен секретар на фонд "Земеделие", оглавяван по това време от Атанас Кънчев. Със заповед Кънчев натоварва Ангелов да отговаря за обществените поръчки и връзките с обществеността. Така Ангелов заедно с Кънчев и още няколко служители във фонд "Земеделие" участват във възлагането на обществени поръчки за над 3 млн. лв. по процедурата "договаряне без обявление". Интересното в случая, е че поръчките и плащанията се правят в рамките на няколко работни дни, като хонорарите за консултантски труд достигат от 750 лв. за час.
Договорите във фонд "Земеделие" са подписани малко след като Европейската комисия е спряла 140 млн. евро по програма САПАРД. Впоследствие Атанас Кънчев и Асен Ангелов напускат „по лични причини”.


Ангелов отрича работата му във фонд "Земеделие" да е била свързана с програма САПАРД. "Договорът ми като административен секретар на фонд "Земеделие" беше с предвиден изпитателен срок шест месеца, като в този период ръководството на фонда бе сменено. Очевидната причина за непродължаване на моя договор е нежелание на новото ръководство да работи с мен", обясни Ангелов.


Мария Капон обаче обвинява Ангелов през февруари 2009 г. от парламентарната трибуна. ''Екшън планът за САПАРД, който трябваше да е антикорупционен, се използва за форсмажорно обстоятелство и без търг е позволено на малка организирана група да източи пари на българските данъкоплатците", каза Капон като споменава имената на Атанас Кънчев и Асен Ангелов при при искане на поредния вот на недоверие на правителството на Сергей Станишев. Капон дава пресконференция по този повод, а бащата Румен Ангелов се заканва да я съди за клевета. Румен Ангелов е един от основателите на "Първа частна милиция" в Бургас заедно с Георги Николов – Мечката, застрелян през лятото на 2003 г.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 11 Декември 2013 11:13
Влезте, за да коментирате