Шефът на БЕХ поема ДКЕВР

Сряда, 11 Декември 2013 16:07 Публикувана в У нас Прочетена 986 пъти

Министерски съвет реши изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев да оглави Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на мандата на Анжела Тонева. След като подаде оставка от този пост, тя става съветник на премиера. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ."Към Тонева не е имало натиск за определени действия. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор "Енергетика", защото системата е изцяло дебалансирана", категоричен бе министърът след заседанието на МС.  Той каза, че мотивите на Тонева за оставка, за която разбрал снощи, били лични. 

Според него Боян Боев отговаря на условията за председател на ДКЕВР и с дейността си в БЕХ досега се доказал като професионалист. Министърът каза още, че Лиляна Младенова ще заеме мястото на Михаил Димитров, който също напусна регулатора.


Според Стойнев в енергетиката не трябва да има резки движения, всяка стъпка трябва да е премислена.
Боян Боев е изпълнителен директор на БЕХ, а преди това директор на дирекция "Финансово-икономическа" в ТЕЦ "Марица Изток 2". Магистър е по икономика, счетоводство и контрол.
Лиляна Младенова също е икономист. До август е заемала различни позиции в администрацията на ДКЕВР. В момента е ръководител на отдел "Цени и ценова политика" в БЕХ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че председателят на ДКЕВР си подава оставката заради лъжливите обещания на управляващите за по-ниски цени на тока.  По думите му управляващите се опитват изкуствено да държат цената ниска, по тази причина гласували субсидиране на намалението на цените на тока от бюджета в размер на 500 млн. лв. Сега се оказвало, че такъв трансфер няма. 


"Тази година са преведени 75 млн. лв., а за следващата се очакват само около 40 млн. лв. Така недостигът в системата ще е от 400 млн. лв., да не говорим, че вече са регистрирани огромни загуби и в НЕК. Оставката означава само едно - Тонева очевидно не е била съгласна с тези решения и знае колко катастрофални могат да бъдат последиците в енергетиката. Желанието на управляващите е било да прехвърлят вината върху председателя на ДКЕВР”, пише още Борисов.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате