Външно най-сетне реагира за скандалното изявление на турския премиер

Сряда, 11 Декември 2013 18:46 Публикувана в У нас Прочетена 1453 пъти

Реч на турския премиер Реджеп Ердоган предизвика остра реакция в Гърция. "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул, се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите ", заявил Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин.

Гръцкото външно министерство осъди изказването, като говорителят Константинос Кутрас коментира, че "историческите и географски позовавания най-вече в един район със силна историческа обремененост, като Балканите, трябва винаги да се правят с особено внимание".

 

Макар и със закъснение българското МВнР също реагира с изявление на говорителя си  по повод изказването на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в гр. Кешан, като припомни, че има още нерешени проблеми между двете страни.

 

„Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения, пише в пуликуваното на сайта на министерството изявление.

 

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. 

 

Водени от опита на историята смятаме, че към  интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

 

Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост”.

 

Вероятно в бързината говорителят е забравил да се подпише. Навярно това е Ивайло Кашканов.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате