БСП отлага финансовия контрол над СРС

Четвъртък, 12 Декември 2013 10:43 Публикувана в У нас Прочетена 1001 пъти
Депутатите от БСП Димитър Дъбов (на голямата снимка) и Атанас Мерджанов. Депутатите от БСП Димитър Дъбов (на голямата снимка) и Атанас Мерджанов.

БСП иска да се отложи финансовят контрол върху подслушването. Депутатите от Коалиция за България Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов, които са председатели на парламентарните комисии за контрол върху СРС и вътрешна сигурност внесоха законопроект с единствения замисъл да се отложи с година обещаното налагане на финансов контрол върху употребата на специални разузнавателни средства, съобщи Капитал. 

Още с идването си на власт БСП и ДПС обещаха да се въведе финансова обвързаност на СРС от 1 януари 2014 година. Министерският съвет обаче не е подготвил методика за начина, по който СРС-ата ще се прилагат според цената си и целесъобразността. Поради това двамата депутати от БСП искат въвеждането на финансовата обвързаност да започне да функционира от 1 януари 2015 година.

 

Въвеждането на финансов контрол върху подслушването бе пропагандирано като отговор на полицейщината, наложена от ГЕРБ. Обещано бе да се намалят значително и разходите за СРС-ата. Решението обаче е напълно различно. БСП и ДПС увеличиха над 2 и половина пъти бюджета за подслушвания и той закова на почти 50 милиона лева. Управляващите дадоха и 27 милиона лева по-голям бюджет за ДАНС. Така и през 2014 година службите ще подслушват повече и без финансов контрол.

 

Дъбов и Мерджанов се оправдават, че въвеждането на финансово планиране на подслушването е много сложно. „Подобни изследвания следва да се направят в по-продължителен период с цел качествено и количествено наблюдение и изследване на приложението на всички възможни технически средства и оперативни способи. До момента не са обработвани и събирани такива данни по отношение осигуряването и прилагането на специалните разузнавателни средства", твърдят двамата депутати. 


Възниква въпросът как е изчислено така, че държавата дава два пъти и половина повече пари на Държавна агенция "Технически операция", които ще прилагат СРС, след като не се знае колко струват СРС-ата. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Четвъртък, 12 Декември 2013 11:19
Влезте, за да коментирате