София рискува да загуби 200 млн. лева за историческия завод за боклук

Събота, 14 Декември 2013 16:11 Публикувана в У нас Прочетена 1178 пъти

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не само бави сключването на договор с  гръцкото обединение "Актор-Хелектор" за изграждане на завода за боклук в столицата, но и извършва откровено закононарушение, констатира проверка на БГНЕС. Договорът трябваше да бъде сключен през ноември. Официално от Столична община обясняват забавянето на договора с някакви обструкции в Еврокомисията и трябвало да дадат допълнителни факти и документи.

По информация на неназовани общински съветници Фандъкова твърди, че ги е пратила в Брюксел, но не е представила официални данни. Преди това тя чакаше решението на Върховния административен съд (ВАС). След като съдът окончателно потвърди избора на общината за строител на завода, кметицата на каза, че до края на ноември трябва да има сключен договор.

 

Вместо това се оказва, че в изградената вече част на инсталацията в Долни Богров, в местността "Садината", от няколко месеца са започнали да извозват боклук, което е в противоречие на редица български и европейски нормативни документи. Тези заводи за преработка на отпадъци е боклукът да се разделя, а след това бъде вкарван преработван. А в момента на мястото на инсталацията се изсипват камари несепарирана смет. БГНЕС разполага и с писмо на зам.-кмета в Столична община по направление "Зелена система, екология" Мария Бояджийска, с което тя разпорежда на фирмите, транспортиращи боклука в районите Кремиковци, Нови Искър, Витоша и Панчарево, да го извозват несепариран. Писмото е разпратено от името на кмета Йорданка Фандъкова.

 

Общински съветници от групата на БСП отправят питане до Столична община и до министъра на околната среда и водите, лъсва и ново нарушение. В отговора на министър Искра Михайлова става ясна констатацията на РИОСВ, че дори сепарираният боклук, за който данъкоплатците са платили да се сепарира, всъщност не е сепариран и всички найлонови торбички и пр. се изсипват на площадката. Къде са потънали парите, не е ясно.Така забавянето на градежа на завода за боклук не само поставя под риск усвояването на близо 200 млн. лв. по ОП "Околна среда", а може да се окаже и схема за източване на парите, събрани от данъкоплатците, съмняват се съветниците.

 

Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите - финансирана от Столичната община. Другите два компонента на системата са депото в местността "Садината", което вече е построено, и компостиращата инсталация в Долни Богров, която трябва да е готова до края на 2013 г.Процедурата за строителството на завода за боклука в София стана историческа, коментира днес  председателят на регионалната парламентарна комиси, депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

 

Той коментира опасността България да загуби 200 млн. лв. от ЕС заради неподписания договор с изпълнителя така: "Лично аз нямам обяснение за забавянето на Столична община да сключи договора с фирмата, избрана за строителството на завода за боклука в София. Де факто сме в четвъртата година на провеждане на различни процедури за избор на изпълнител. И при положение че са минали всички съдебни инстанции - и КЗК и ВАС ,т.е. излезли са решенията, които позволяват  на Столична община да подпише договора, някаква жалба да спира процеса от някой от участниците до ЕК, не е легитимно действие. И ако самата община е имала съмнения в справедливата си оценка, най-малкото е честно да излязат и да го заявят. А обяснения от типа „чакаме зелена светлина от ЕК” е абсолютно нелегитимно", подчертава Михалевски.

 

„Ако до края на следващата седмица не бъде сключен договорът с избрания изпълнител, България губи тези пари. Не знам какво стои зад тази нерешителност, допълва Михалевски. Ако аз правех процедурата, щях да имам вътрешната убеденост,че комисията, която е оценявала, и методиката, избрана от нея, е справедлива и тя се е спряла на най-изгодното предложение в съответствие с обществения интерес. Не е енигма, но този процедура за завода за боклука стана историческа - от четири години се провежда, а от още 4 г. се подготвя. Извинете, но една нормална държава и една нормална европейска столица се справя за три пъти по-късо време".

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 14 Декември 2013 16:22
Влезте, за да коментирате