ДАНС се превръща в "държава в държавата"

Събота, 14 Декември 2013 18:01 Публикувана в У нас Прочетена 1140 пъти
След като Делян Пеевски подаде оставка от шеф на ДАНС, Владимир Писанчев пое тайното ведомство. След като Делян Пеевски подаде оставка от шеф на ДАНС, Владимир Писанчев пое тайното ведомство.

ДАНС ще може да открива собствени фондации, граждански сдружения и фирми. Агентите под прикритие ще имат право да ползват фалшиви лични документи, а останалите държавни и общински органи ще им съдействат с актове за раждане, дипломи и свидетелства за брак. Фалшивите документи ще се унищожават, след като е приключила мисията на агентите, те няма да могат да ги ползват извън нуждите си по изпълнение на задачата, за която са издадени. ДАНС ще има регистър на всички ползвани самоличности, предвижда постановление на правителството, прието на закрито заседание в сряда, съобщава в. "24 часа".

Така ДАНС се превръща в нещо като "държава в държавата" и ще може необезпокоявано да контролира голяма част от обществото и икономиката. Техен предвесник са задграничните дружества на БКП при тоталитаризма, които беконтролно изнасяха средства от България и работеха за анонимни господари.

 

Тайни агенти могат да са само служители на ДАНС, назначени в специално звено. Разходите на агенцията по поддръжка на служителите под прикритие ще фигурират в отчетите като "текущи". Тези служители ще могат да ги ползват при лов на шпиони, разследване на корупция, финансови престъпления, политически безредици и пр., които са предвидени в закона за ДАНС. Агентите на ДАНС ще могат да помагат при мисиите и на чужди партньорски служби.


Агенцията вече ще има и разследващи агенти -  хората, които бяха прехвърлени в ДАНС от закритата НСБОП. Те ще имат право да арестуват или да призовават хора на разпит. Ще могат да канят на разговор и по телефон, факс или телекс.


Новите правила завишават тавана за парични награди на агентите за добре свършена работа по решение на председателя на ДАНС. Досега те бяха в размер не по-голям от най-ниската заплата в звеното, в което работят, а с новите правила сумата може да стига заплатата на шефа на съответното звено.


Промените в правилника предвиждат и назначаването на трети заместник-председател на ДАНС. До този момент шефът на агенцията Владимир Писанчев има двама - Недялко Недялков и прокурорката по делото за печатницата за бюлетини в Костинброд Ваня Стефанова.

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Събота, 14 Декември 2013 18:23
Влезте, за да коментирате