Кабинетът изтегли заем от 700 млн. лева

Неделя, 15 Декември 2013 06:21 Публикувана в У нас Прочетена 815 пъти

Правителството е изтеглило външната емисия от дълг заедно с посредничеството на Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International на 11 декември, съобщи вестник "Преса". Сумата е около 600 млн. лв., въпреки че се очакваше кабинетът да изтегли заем от 700 млн. лв. Така планираният с актуализацията на бюджета дълг от 3 млрд. лв. е почти достигнат, а фискалният резерв е малко над минимума - 4.695 млрд. лв. По закон в края на годината той трябва да е 4.5 млрд. лв.

С актуализацията на бюджета за тази година правителството получи възможност да изтегли допълнително до 1 млрд. лв. дълг, за да финансира бюджетния дефицит. Една част от средствата трябва да бъдат набрани с емисии държавни ценни книжа на вътрешния пазар до края на годината. За другата (700 млн. лв.) управляващите избраха външен заем, познат като Schuldschein. Той се предлага основно от германски банки, затова и логично сега изборът на посредници е попаднал върху базирани в Германия и Австрия финансови институции.

Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с кандидатите за посредници по пласирането на дълга и да продължи следващите етапи от процедурата. Заемът е деноминиран в евро и се сключва по законодателството на Германия. Финансовият министър Петър Чобанов обясни преди време, че правителството се е насочило към този малко познат инструмент заради краткия период от време за набиране на ресурса  и ограниченията, които поставят лимитите на дълга.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Влезте, за да коментирате