ДСБ: Раздялата със Синьо единство е окончателна. Нейнски: Има аутизъм вдясно

Неделя, 15 Декември 2013 18:38 Публикувана в У нас Прочетена 931 пъти

Дни преди окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии от Реформаторския блок за обединение в политически съюз лидерът на ДСБ Радан Кънев предлага преговорите с една от формациите - "Синьо единство", да бъдат прекратени.  То беше предшествано от изявите на Надежда Нейнски, която обясни, че трябва да се създаде нова партия на мястото на Реформаторския блок, „за да се избистри посоката”, в която да върви.

„Да, предложих на съвета на Реформаторския блок спиране на преговорите със „Синьо единство", пише в профила си в социалната мрежа председателят на ДСБ Радан Кънев и аргументира хода си с постигнатото между пет от шест партии „съгласие, по силата на което сме готови да спазим срока, който сме си поставили и обещали на избирателите. Преговорният екип на „Синьо единство" няма съгласие по 90% от точките". Явно, гледаме в различни посоки, отбелязва Кънев и подчертава по-важната, според него, причина: „Медийните изяви на г-жа Нейнски от последната седмица повтарят кошмарните тертипи на водене на преговори в десницата от последните шест-седем години. Изнасянето на преговорните теми пред медиите и безумното изкуствено разделение на „десни" и „либерали" в Реформаторския блок са типичен пример за безобразията, които убиха доверието в партиите ни. Със смело решение по случая ще докажем, че този период е зад гърба ни и никога повече няма да допуснем игра на разделение в съюза ни".

 

Единството не е в абревиатурите, а в решенията за бъдещето на държавата ни и стъпките за излизане от кризата. Взаимното „цакане" през медиите е в „автентичното" минало на десницата. Г-жа Нейнски - може би също, посочва Кънев.

Надежда Нейнски заяви във „Всака неделя” по Нова тв, че се търси формално основание в Реформаторския блок партията й да бъде изключена. „Има политически аутизъм вдясно”, каза Нейнски. Тя изрази притеснение, че в лидера на ДСБ има стеснителност от миналото на ДСБ. Не можеш да кажеш: „Аз съм против задкулисието”, а в същото време: „Надежда Нейнски заявява своята позиция”, разкритикува тя Радан Кънев. Да омаловажаваш принципни неща, означава да дадеш възможност на опонентите ни да ни съсипят. „Аз съм стар обръгнал боец”, заключи Нейнски.


Раздялата на Реформаторския блок със Синьо единство на Надежда Нейнски е защото бившият лидер на СДС се е опитвала да налага разделителни линии във формацията, заяви зам. председателят на ДСБ Петър Москов пред бТВ.


В блока се предлагат идеи, но „има хора, които искат да ни върнат към това да предлагаме кой от нас е по-добър", обясни той. Ако всички играят футбол, а ти играеш на терена баскетбол, това не е футбол, това е карикатура".


Москов каза, че се е нагледал на интриги, на разделения по същностни и не толкова същностни причини. Реформаторският блок е желание за ново начало. „Желание за прокарване на разделителни линии няма да бъде толерирано, това трябва да бъде ясно. Г-жа Нейнски направи точно това в последните седмици. Тя си позволи да говори, че в Реформаторся блок има либерали, че има автентични десни, кое било по-добре да надделее... В Реформаторския блок тема за надделяване няма да има", каза още Петър Москов. 


По повод спекулациите, че Нейнски е искала водаческото място в евролистата на блока, Москов каза, че това още не е тема. Разговорът за това, кой ще води листите на Реформаторския блок, еле пък персонално, не е започнал", допълни Петър Москов. Той подчерта, че лично за него тази раздяла е окончателна.

Последно променена в Неделя, 15 Декември 2013 19:08
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате