Светият синод се отърва от църковния Пеевски

Понеделник, 16 Декември 2013 07:37 Публикувана в У нас Прочетена 1089 пъти

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Двамата бяха и фаворити на миряните в морската столица. След продължили повече от месец скандали при епархийския избор в неделя епископ Йоан е получил 22 гласа, а епископ Серафим – 19 гласа. Епископ Борис, заради когото беше провален първият избор и който бе оприличен на Делян Пеевски в царквата, получи 11 гласа. На 22 декември патриарх Неофит и митрополитите ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

Миряните поискаха вотът да се състои публично в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в града, но в крайна сметка Синодът реши гласуването да се проведе в митрополията.

Доростолският митрополит Амвросий ръководеше вота. По думите му следващият варненски владика „не може да бъде случаен човек"."Трябва този, който идва след нас, да надгражда”, каза той.


След като огласи резултатите, епархийският избирател от Варна отец Василий Шаган посочи, че е взето най-доброто решение. По думите му Йоан и Серафим са най-достойни сред кандидатите и ще продължат делото на покойния владика дядо Кирил. 
Десетки граждани, както и представители на клуб по бойни изкуства, следяха с интерес избора. Свещеници бяха издигнали плакати с настояване за ненамеса в работата на Светия Синод и за почтен избор на владика. Масово доволство цареше след обявяване на резултатите от избора.


На първите избори, състояли се на 17 ноември, бюлетина за игумена на Бачковския манастир епископ Борис пуснаха 17 от общо 30 епархийски избиратели, а за Проватския епископ Игнатий от Сливенската епархия - 16. Вотът обаче бе касиран от Светия синод след жалба на епархийски избиратели. 


Кои са двамата кандидати за варненски владика?
Знеполският епископ Йоан (Иво Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършил е двугодишен курс на Софийската духовна семинария, а след това и Богословския факултет на Софийския университет. Специализирал е в Московската духовна академия. През 2002 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия, пет години по-късно е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски и поема поста викарий на Софийския митрополит. 

Мелнишкият епископ Серафим (Динко Динков) е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас. Завършил е Лесотехническия университет в София, а после - Богословския факултет на Софийския университет. През 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир. Три години по-късно е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. 

До избор на нов митрополит на Варна се стигна, след като владиката Кирил се удави в местността "Траката" на 9 юли. Оттогава обществеността във Варна бе възмутена от острите спорове и скандалните сцени.


Агатоникийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, е неизменно в центъра на десетки скандали. Срещу неговото управление т години зрее огромно недоволство. Обвиняват го, че е разгонил миряни и туристи от обителта. Нееднократно се е стигало до оплаквания в Светия синод и петиции срещу неговото лошо управление на Бачковския манастир, който според тях никога не е изпадал в такова жалко състояние. Свещеници от Варна се оплакаха, че ги заплашвал да ги разпрати по бедните енории, когато дойде на власт. Последно се появи порнокомпромат за Борис, който бе пуснат в интернет за няколко часа в петък вечер.

Последно променена в Понеделник, 16 Декември 2013 10:22
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

 • Връзка на коментара varna Вторник, 17 Декември 2013 01:29 публикуван от varna

  Мелнишки епископ Серафим – 39 год. = роден в с.Зорница, Бургаско. = завършил Математическа гимназия и Лесотехническия университет. = викарий на Неврокопския митрополит. = живее в Роженския манастир.
  = изключително горделив СРЕБРОЛЮБЕЦ. = страда от силна форма на зилотизъм (крайност в православното християнство, старостилство), странно примесен с любов към ПАРИТЕ . . .
  -=
  # Знеполски епископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = специализира в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = добър оратор.
  = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . .

Влезте, за да коментирате