Печат на тази страница

Ню Йорк таймс: ”Атака” e зловеща и невъздържана партия

Понеделник, 16 Декември 2013 11:02 Публикувана в У нас Прочетена 1260 пъти
Оценете
(1 глас)

Вестник "Ню Йорк таймс" публикува материал, посвете на "Атака" под заглавие: "Крайната десница печели от идването на сирийци в Източна Европа". Изданието пише, че в България партията е наричана зловеща и невъздържана. Според автора Андрю Хигинс, "Атака" представлява пример колко лесно шовинистични групи могат да засегнат обществените страхове, докато подобряват собственото си положение. 

В репортажа си от Свиленград Хигинс пише как партията е подобрила позициите си, откакто сирийски бежанци са дошли в България, съобщава bTV. Той разказва за местния активист на "Атака" Ангел Божинов, който изгубил мястото си в градския съвет на местните избори през 2011 г., но благодарение на обществената тревога от притока на сирийски бежанци през близката граница, очаква по-добро политическо бъдеще.


"Ню Йорк таймс" цитира Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, според когото, за разлика от националистическите партии в по-богатите страни, „Атака” е „силно расистка и антисемитска”.

Цитиран е и сирец компютърен специалист на име Мохамед, който имигрирал у нас преди години. Той разказва, че получавал заплахи по телефона, и вече спрял да говори арабски извън дома си. 


„От толкова време живея в България, а сега ме е страх за пръв път”, признава мъжът. 40-годишният Ибрахим е баща на 6 деца. Напуснал Сирия преди 2 месеца с 21 свои роднини. Семейството искало да отиде в Германия, но сега е в бежански лагер у нас. 


В контекста на обвиненията на „Атака” и в частност на депутата Магдалена Ташева, че всички сирийски имигранти са терористи, Ибрахим посочва 3-месечната си внучка, която е увита в одеяло. „Прилича ли ви на Осама бин Ладен?”, пита риторично той.

 

Ресактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 16 Декември 2013 11:48

1 коментар

Влезте, за да коментирате