Евросъюзът спря плащанията, държавата длъжник на фирмите

Понеделник, 16 Декември 2013 18:55 Публикувана в У нас Прочетена 775 пъти

Заместник-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов съобщи, че в момента са блокирани всички плащания от ЕК към бенефициентите в България. В интервю за БНР Савов допълни, че в сдружението се надяват парите да тръгнат от края на януари. 
Общините имат само 3 дни за подписване на договорите по Програмата за развитие на селските райони, за да не загубят пари.

"За тези три дни всяка от тези общини трябва да свика заседание на Общинския съвет, за да даде гаранция по аванса. В същия срок трябва да се подпише договорът, да се даде искането за авансово плащане към ДФ "Земеделие", за да може тези 50% ресурс да постъпят към сметките им преди 20-и декември, когато банките приключват обработка", обясни той. 


В началото на декември земеделският министър Димитър Греков заяви, че 278 млн. лв. от европарите за земеделие са в сериозен риск и ще ги загубим, ако не бъдат усвоени до края на годината. Тогава Греков обясни, че причината за това е както забавеното разплащане до момента, така и липсата на кадри в общините, които да усвояват пари по проекти. 


"Нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един, като знаем, как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат. Дотогава всичко ще бъде спряно - мисля, че никой в държавата не го иска", коментира зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините.
Според Савов ограничаването на целия ресурс на спряната от ЕК оперативна програма "Околна среда" е за предпочитане пред прегледа за нередности на отделните проекти. Брюксел замрази средствата по ОП "Околна среда" в средата на ноември, защото проектите били пълни с грешки. 


Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова потвърди информацията, като заяви, че амбицията й е проверките за междинните плащания по ОП „Околна среда” да приключат през февруари. 


"Ако всичко е наред и ЕК е съгласна с мерките, които сме предприели, комисията може да освободи средствата веднага. Тоест. ако приключим през февруари, средствата може да бъдат освободени през март", обясни Михайлова, цитирана от "Фокус".


В същото време обратно на това, което кабинетът „Орешарски” твърди, сумите по неразплащането на държавата към бизнеса се увеличават. За последната година ръстът на просрочията е сериозен - от 111 млн. лв. през септември 2012 г. той е нараснал на  152 млн. лв. към 30 септември т. г., което е скок с цели 37%, съобщава "Труд".

Внушението, че за разлика от управлението на ГЕРБ държавата вече се разплаща с бизнеса и това съживява икономиката, е един от основните политически рефрени на управляващите в последните месеци. Статистика на Министерството на финансите обаче опровергава тези твърдения на управляващите.

 

Оказва се, че миналата есен, по времето на финансовия министър Симеон Дянков, държавата е била по-изрядна към бизнеса, отколкото сега. Обръщането на процеса е започнало след март т.г., когато дълговете на държавата са се увеличили от 107 млн. лева на 147 млн. лева през юни.Общините обаче постепенно намаляват просрочията си. Към 30 септември 2012 г. те са били в размер на 176 млн. лева, докато година по-късно са намалели до 162 млн. лева. Общо в края на септември т.г. държавата и местната власт дължат на бизнеса 314 млн.

 

лева.Макар управляващите да дадоха обещания за коректност към фирмите и до днес няма списък на ведомствата с най-големи просрочени задължения, нито пък по какви договори и на кои фирми се дължат.Разплащането на просрочията на държавата към бизнеса беше и основен мотив за актуализацията на бюджета през август, заради което първоначално бяха предвидени 116 млн. лева. По-късно се оказа, че те ще отидат не само за просрочени задължения, но и за плащания по сключени договори, по които още не е настъпил падежът.Вероятно ефектът от допълнителните милиони от актуализацията ще се отрази в статистиката за просрочията към 31 декември, която трябва да бъде публикувана догодина през февруари.

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 16 Декември 2013 19:05
Влезте, за да коментирате