Ултиматум към Михаил Миков: МВР служителите готови на протест

Вторник, 17 Декември 2013 12:25 Публикувана в У нас Прочетена 5214 пъти

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заплаши, че ако до 27 декември 2013 г. не получат удовлетворителен отговор за отлагания Закон за МВР, Федерацията ще се намира в състояние на протестна готовност. Тя  се обърна към Председателя на 42-то НС – Михаил Миков, с апел да се ускори приемането на законопроекта за МВР, както и предложените промени да бъдат обсъдени с техни представители в парламентарните комисии.

„Това писмо е провокирано от липсата на какъвто и да е отговор на техните искания за срещи с народните представители, както и от факта, че в проекта на Закон за Министерството на вътрешните работи са залегнали редица синдикални искания, които по същество са решение на наболели проблеми в системата на МВР, рязко стоящи в сегашната сложна международна и вътрешна обстановка, и пряко рефлектиращи върху състоянието на вътрешния ред и безопасност в държавата ни”, пишан синдикалистите в писмото, което получихме на редакционната си поща.

.

От Федерацията информират, че са притеснени от получена неофициална информация, че е възможно приемането на новия Закон за МВР да стане факт едва през месец март 2014 г.

 

„Такова отлагане би било рисково,  както за служителите в МВР, така и за сигурността и безопасността на гражданите на Република България”, коментират синдикатите.

 

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 7 000 служители на МВР – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

 

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.

 

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате