Печат на тази страница

Заемът на БЕХ свалил държавните пари в КТБ под 25 на сто

Сряда, 18 Декември 2013 06:14 Публикувана в У нас Прочетена 1097 пъти
Оценете
(1 глас)

Милиардният заем, теглен от Българскиа енергиен холдинг (БЕХ)  и депозиран в банката за развитие, свали държавните пари в Корпоративна търговска банка (КТБ) под 25%. Така формално е изпълнено изискването на постановлението на служебния кабинет за намаляване на концентрацията на средствата поне за ноември. Кредитът реално бе похарчен малко по-късно за погасяване на дългове на дъщерната на БЕХ "Национална електрическа компания". Изтегленият в края на октомври заем от близо 1 млрд. лв. от БЕХ е бил депозиран по сметка в държавната банка за развитие (ББР). Така проблемът с концентрацията на средствата се пренася от КТБ към ББР, където в момента са близо 90% от парите на БЕХ. Месец по-рано БЕХ държеше около 90% от средствата си в КТБ.

АЕЦ "Козлодуй" държи над 53% от парите си в КТБ, а НЕК – над 40% към края на ноември. "Булгаргаз" също е с концентрация на средства над допустимото в полза на КТБ към края на ноември.


"Към 31 март в една банка бяха съсредоточени 47.05% от средствата на държавните дружества, докато към 30 ноември техният дял е намалял на 22.67%", отчете вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция, като изрично уточни, че имена на банки няма да споменава и не е казвала.


Тази информация е публична, съгласно приетите правила, и държавните фирми обявяват в кои банки какъв процент от средствата си държат, припомня Медиапул. Отказвайки каквато и да е конкретна информация по темата заради търговската тайна и необходимостта от време за обработването на данните, Бобева отчете, че е изпълнено постановлението на служебния кабинет, с което през март бяха въведени нови правила. Според тях държавните фирми в срок от 6 месеца трябваше да преразгледат условията, при които са депозирани средствата им в търговски банки в случай, че държат в една банка повече от 25%. Кабинетът на Пламен Орешарски удължи изпълнението на тези изисквания до 8 декември, защото към септември те не бяха спазени.


Общо 234 са фирмите, в които държавата държи над 50% от капитала. Към септември над 60% от тях са предприели действия за въвеждане на вътрешни правила, за да изпълнят новите изисквания, каза вицепремиерът. По думите й към 30 ноември над 76 на сто от държавните фирми са приели или са в процес на приключване на приемане на правилата и избор на банки.


"Диверсификацията на средствата е факт. Постановлението е изпълнено. Целта му е постигната. Средствата на държавните компании са в широк спектър от банки", каза Бобева. Тя не посочи кои от 234-те компании са изпълнили изискванията и кои не. 

Отчетеното от вицепремиера се разминава с проучване на в."Капитал", според което държавни енергийни компании продължават да държат парите си в КТБ. Изданието се позовава на отговори на дружествата до принципала им - Министерството на икономиката и енергетиката.

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Сряда, 18 Декември 2013 06:25
Влезте, за да коментирате