Костов: Без лидери няма решение на политическите проблеми

Сряда, 18 Декември 2013 06:38 Публикувана в У нас Прочетена 807 пъти

Без лидери не могат да се решават политическите проблеми, защото няма кой да носи отговорност, заяви бившият премиер и председател на ДСБ Иван Костов по бТВ. Запитан дали протестите са риск за страната, Костов отговори, че три пъти протести са сваляли български правителства – това на Луканов, това на Жан Виденов през 1996 г. и на Бойко Борисов сега през февруари, предаде БГНЕС.

”Нямаме основание да подценяваме силата на протестите като способни да предизвикат политически последици, включително правителствена криза”, коментира Костов, който твърдо заяви, че повече няма да се занимава с политика. В създадената от него лаборатория за управление на рисковете са направили специален доклад върху протестите.


"Протестите се разфокусираха. Нямаха лидерство, не желаеха да придобият политическа форма, така може би най-бързо може да се каже какво се случи с тези протести", смята Иван Костов. Тепърва обаче това ще се случва. Протестният потенциал е запазен като много висок. Социалните рискове са много високи през 2012 и 2013 г. - те са близко до критичните си стойности, което е постоянно огнище за напрежение.


"Тази ситуация може да изкара хората на улицата", заяви Костов и показа математически модел, по който са измервали в неговата лаборатория политическата несигурност.
Без България да има проблемите на страните с голям външен дълг, се сравнява по тях с висок дял на безработните, констатира Костов. Но най-голямата динамика в риска, най-високият показател по несигурност е политическият риск. Тази година политическият риск много се е увеличил – основни причини за това са проведените предсрочни избори. Страната е преживяла политическа криза, правителствена и парламентарна, което е довело до предсрочни избори и е загубено доверието в правителството и в НС. На въпрос дали предсрочни избори ще стабилизират страната, Костов каза, че на това никой не може да отговори.


При ситуацията сега, ако гледаме изчерпаните средства дотук за политическо решение,единственото политическо средство на хоризонта са евроизборите през май. Те ще покажат има ли изход за България за стабилизиране на страната, посочи Костов.


Запитан за Реформаторския блок, той заяви, че със сигурност трябва да има политическа форма, каква ще бъде, те ще решат. Трябва да заемат място, да кажат къде са по отношение на управляващите и на другите партии. "Мисля, че тези млади хора много бързо ще се развият като лидери. Това са и мои надежди", коментира Иван Костов. 

 

Костов заяви, че е възможно да се направи модел, с който да се дакаже несъстоятелността на социологическите агенции, които злоупотребяват с данни. Това е следващата задача на неговата лаборатория.

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате